• Femke van Kilsdonk

Waarom kiezen voor open ended speelgoed?

Wat speelgoed betreft heb ik een hele duidelijke voorkeur. Ik houd niet zo van speelgoed van Fisher Price en VTech, maar wel van Grimms, Janod, Grapat, Kapla, Wobbel en veel meer! Nu denk je misschien dat het belangrijkste verschil het materiaal is: plastic of hout. Dat is voor mij echter een bijzaak. Ik vind duplo en lego bijvoorbeeld ook heel tof. Het belangrijkste verschil is wat mij betreft dat de laatste merken open ended speelgoed aanbieden. In deze blogpost vertel ik je wat dit is en waarom ik dit zo belangrijk vind.

Wat is open ended speelgoed?

De naam zegt het al. Bij open ended speelgoed ligt het niet vast hoe je kind ermee speelt. Het speelgoed is niet 'af'. Kinderen moeten zelf hun eigen spel bedenken. Er zijn geen vooraf opgelegde beperkingen. Open ended speelgoed beweegt niet uit zichzelf en datzelfde geldt voor het maken van geluid.

Bij bijvoorbeeld een activiteiten tablet (een plastic ding met veel knopjes en muziekjes) drukt je kind op een knopje, daarna nog een keer en daarna nog een keer. Ze zingen misschien mee of doen een dansje op de muziekjes die eruit komen, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Ze zijn er daarom vaak al snel op uitgekeken.

Bij bijvoorbeeld een zak blokken, moet je kind zelf bedenken wat hij ermee doet. Hij kan een toren bouwen, een garage, een ziekenhuis, een pretpark... Alles kan! De fantasie wordt geprikkeld en kinderen gaan op in hun spel.

Voordelen van open ended speelgoed

Open ended speelgoed heeft heel veel voordelen! Het prikkelt de fantasie en creativiteit, het versterkt het probleemoplossend vermogen, het biedt gelegenheid om sociale vaardigheden te oefenen, het is veel ontspannender (niets is namelijk fout), het stimuleert nieuwsgierigheid, het stimuleert de motoriek... Ik ben vast nog een hoop voordelen vergeten, maar het lijkt me wel duidelijk dat het heel goed is voor kinderen.

Voorbeelden van open ended speelgoed

 • Mijn favoriete open ended speelgoed is ongetwijfeld van het merk Grimms. Vooral de regenbogen vind ik ontzettend gaaf.

 • De wobbel hoort natuurlijk ook in dit rijtje thuis. Volwassenen vragen zich vaak af wat je hier in vredesnaam mee kunt, maar kinderen weten het wel hoor! De wobbel dient als schommel, brug, tunnel, glijbaan, stoeltje...

 • Speelgoed dat iedereen kent, maar ook uitstekend open ended speelgoed is, zijn blokken! Kleine kinderen vinden het leuk om blokken in een bak of zak te stoppen en ze er weer uit te halen en grote kinderen bouwen hier van alles van. De blokken kunnen van hout zijn, maar ook bijvoorbeeld van foam. Je hebt de traditionele blokken, maar 'balansblokken' zoals Stekkels zijn ook heel tof!

 • Klei en knutselspullen mogen ook niet ontbreken. En dan het liefst geen kleurplaten, maar papier, scharen, lijm, potloden, krijtjes, glitters, karton etc.

 • Open ended speelgoed hoeft helemaal niet duur te zijn. Denk ook aan lege dozen, takken, plastic bakjes, stenen, zand en water. Daar kunnen kinderen heerlijk mee spelen!

En natuurlijk is er nog heel veel meer open ended speelgoed te bedenken: Duplo, Lego, Knexx, SmartMax (met magneten), Kapla, ballen, een zandbak/zandtafel... Er is genoeg!

Hebben jullie thuis veel open ended speelgoed? Wat is het favoriete speelgoed van jouw kind?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Black Instagram Icon
 • Black Facebook Icon
 • Black YouTube Icon