• Femke van Kilsdonk

Wasbare luiers: 10 veelgestelde vragen en antwoorden

Wij gebruiken vanaf het begin wasbare luiers. Wasbare luiers zijn namelijk beter voor het milieu, goedkoper, fijner voor de billetjes van je kind en als je het mij vraagt ook gewoon super leuk! Ik krijg regelmatig vragen over wasbare luiers en daarom beantwoord ik in deze blogpost de 10 meest gestelde vragen.

1. Hoe zit dat met die poep?

Allereerst de hamvraag: wat doe je met die poep? Veel mensen denken bij wasbare luiers gelijk aan dikke drollen in de wasmachine. Gelukkig is dat helemaal niet nodig.

In de wasbare luier doe je een inlegvel. Je kunt kiezen voor wasbare inleggers (van fleece of zijde) of wegwerp inlegvellen. Wasbare inlegvellen kun je uitschudden boven de wc. Je schudt de ontlasting hier heel eenvoudig vanaf. Wegwerp inlegvellen kun je weggooien. Met poep en al dus. Wegwerp inlegvellen die alleen nat zijn geworden, kun je gewoon mee wassen met de luiers en hergebruiken.

2. Hoe gaat het wassen eraan toe?

Dit is super eenvoudig. Je hebt een luieremmer met hierin een wasnetje. Hier gooi je alle vieze luiers in. Als de luieremmer vol is, haal je het hele wasnet eruit en gooi je dit wasnet in de wasmachine. Vervolgens draai je eerst een (koude) voorwas en daarna een hoofdwas (bij voorkeur op 60 graden).

Je hoeft de luiers dus niet met de hand uit te wassen, kookwassen te draaien of in de week te zetten. Liever niet zelfs.

3. Wat kosten wasbare luiers?

De kosten van wasbare luiers variëren enorm. Er zijn namelijk tientallen systemen en merken. Zo zijn hydrofiele luiers heel goedkoop en all-in-one luiers (net zo eenvoudig als wegwerpluiers) vaak een stuk duurder.

Op de lange termijn zijn wasbare luiers in ieder geval goedkoper dan wegwerpluiers. Ook als je de kosten van het water, stroom, wasmiddel en inlegvellen meerekent. Gemiddeld kosten wasbare luiers €830 (€490 - €1190) en bespaar je hiermee €480 voor één kind. Als je kiest voor goedkopere luiers, de luiers voor meerdere kinderen gebruikt of de luiers na gebruik weer doorverkoopt loopt deze besparing nog verder op.

4. Hoe doe je het bij de oppas of het kinderdagverblijf?

Dit hangt een beetje af van jouw oppas/kinderdagverblijf en voorkeur. Wij brengen Mees bijvoorbeeld in zijn wasbare luier naar het kinderdagverblijf. Bij de eerste luierwissel doen ze zijn wasbare luier in een wetbag (zak speciaal voor wasbare luiers) en krijgt hij een wegwerpluier aan. Er zijn ook veel oppassen/opa’s/oma’s/kinderdagverblijven die het geen probleem vinden om wasbare luiers te gebruiken. Dan geef je gewoon een aantal wasbare luiers en een wetbag mee en leg je goed uit hoe het werkt.

Het kan handig zijn om voor de opvang een eenvoudig systeem te kiezen.

5. Welk systeem moet ik kiezen?

Hier kan ik eigenlijk geen antwoord op geven. Dit is zo persoonlijk. Je hebt vouwluiers (zoals hydrofielen), tweedelige systemen, all-in-one luiers, snap-in-one luiers en pocketluiers. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Vouwluiers zijn bijvoorbeeld goedkoop, maar kosten wel wat meer werk. All-in-one luiers zijn super eenvoudig, maar vaak wel wat duurder en iets lekgevoeliger. Als je nog niet zoveel weet over wasbare luiers raad ik je aan om een consult te nemen. Bijvoorbeeld bij Nappys, omdat zij het grootste aanbod hebben en je daar altijd wel een luier vindt die bij jullie past. Deze consulten zijn helemaal gratis en vrijblijvend. De consulenten hebben bijna het hele assortiment in huis waardoor je alle luiers kunt zien, voelen en eventueel passen. De consulenten kunnen ook al je vragen beantwoorden.

6. Welke luiers gebruik jij?

Wij gebruiken overdag voornamelijk overbroekjes met inleggers van Milovia. Dit systeem is super eenvoudig! Daarnaast sluiten de overbroekjes heel mooi aan bij Mees, drogen de luiers mega snel, nemen ze behoorlijk wat op en zien ze er heel leuk uit.

Voor de nachten gebruiken wij Anavy Maxi/Night luiers met daar overheen optrek wolbroekjes. Deze luiers nemen simpelweg enorm veel vocht op en zijn daardoor perfect voor de nachten.

Wat wij gebruiken hoeft niet het perfecte systeem voor jou te zijn. Verdiep je altijd eerst in de mogelijkheden.

7. Zijn wasbare écht wel beter voor het milieu?

Ik hoor vaak dat mensen denken dat wasbare luiers niet beter voor het milieu zijn dan wegwerpluiers, omdat je zoveel extra wasjes draait. Dat is niet waar! Milieucentraal heeft berekend dat wasbare luiers echt milieuvriendelijker zijn. Ook als je het wassen, het wasmiddel en zelfs de droger meetelt.

Als je wast op 60 graden en de luiers droogt aan de lijn, is de CO2 uitstoot 2,5 keer lager. Daarnaast bespaar je 22 kilo afval per maand per kind.

8. Hoeveel luiers heb je nodig?

Dit is afhankelijk van hoe vaak je je kindje verschoont, hoe vaak je wilt wassen en hoe snel je luiers drogen. Over het algemeen kun je zeggen dat je voor een newborn zo’n 24 luiers nodig hebt en voor oudere kindjes 15 tot 20.

9. Lekken wasbare luiers niet heel snel door?

Over het algemeen nemen wasbare luiers inderdaad minder vocht op dan wegwerpluiers. Als je dus niet vaak genoeg verschoont, lekt je kindje inderdaad sneller door.

Hier staat tegenover dat de meeste mensen die wasbare luiers gebruiken veel minder last hebben van poep explosies.

10. Stinken wasbare luiers niet?

Als je de vieze luiers bewaart in een afgesloten luieremmer, komt er inderdaad een behoorlijke walm vanaf als je de luieremmer opent. Als je de luieremmer niet afsluit, heb je waarschijnlijk helemaal geen last van stank. Net als dat een composthoop nauwelijks stinkt, terwijl de GTF container echt niet lekker ruikt als je deze opent.

Verder vind ik wasbare luiers juist veel minder stinken. Op vakantie gebruiken wij meestal wegwerpluiers en elke keer schrik ik weer van die geur als erin geplast is.

Wat voor luiers gebruik jij? En laat het vooral weten als je nog vragen hebt. Ik beantwoord ze graag.

*Dit artikel is gesponsord.

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon