• Femke van Kilsdonk

Wat doe je als je kind anderen bijt?

Bijten komt regelmatig voor bij kinderen. Ze bijten andere kinderen en misschien ook wel jou als ouder. Het is vooral een veel voorkomend probleem bij dreumesen en peuters: bij kinderen tussen de 1 en 4 jaar. Bijten is heel vervelend aangezien het pijn doet. In dit artikel lees je wat eraan kunt doen.

Kinderen tussen de 1 en 2 jaar

Kinderen tussen de 1 en 2 jaar ontdekken de wereld via hun mond. Ze zitten in de orale fase. Ze bijten niet alleen maar in mensen, maar ook in speelgoed en andere voorwerpen. Zo leren ze dus.

Bij kinderen van deze leeftijd is het vaak helemaal niet de bedoeling om anderen pijn te doen. Het kunnen zelfs liefdesbeetjes zijn. Dat betekent niet dat je het maar moet accepteren.

Biedt je kind alternatieven aan. Pak bijvoorbeeld de hand van je kind, aai de persoon die je kind heeft gebeten en zeg: "aai, aai, goedzo!" Het kan ook helpen om je kind een voorwerp te geven waar hij of zij wél op mag bijten. Een bijtring bijt vaak erg lekker.

Boos worden op een dreumes heeft weinig zin. Terug bijten zou ik al helemaal afraden! Naast dat het zielig is, kopiëren jonge kinderen je gedrag.

Kinderen tussen de 2 en 3 jaar

Bij kinderen tussen de 2 en 3 jaar is bijten vaak een uiting van frustratie. Ze hebben weinig zelfbeheersing en ze hebben nog niet voldoende verbale capaciteiten om hun gevoelens en wensen onder woorden te brengen. Daarom uiten ze hun frustratie fysiek. Als een kind bijvoorbeeld een speelgoedje afpakt, zie je regelmatig dat kinderen van deze leeftijd gaan bijten, huilen, schoppen of slaan.

Kinderen van deze leeftijd kun je wel duidelijk maken dat bijten niet mag. Zeg bijvoorbeeld: "Ik zie dat je boos/verdrietig bent, maar bijten mag niet. Dat doet pijn." Een lange preek heeft geen zin.

Je kunt je kind het alternatief aanleren om hard "Ik ben boos!" of "Stop, houd op!" te roepen in plaats van te bijten.

Daarna ga je het samen oplossen. Laat je kind zijn vriendje troosten en zoek vervolgens samen een ander speelgoedje uit of laat hem aan zijn vriendje vragen of hij het speelgoedje terug mag.

Kijk uit dat het bijten geen vorm van negatieve aandacht vragen wordt. Peuters houden namelijk enorm van aandacht! Als dit het geval is, probeer je peuter dan op andere momenten meer positieve aandacht te geven en zo min mogelijk aandacht aan het bijten te geven. Bijvoorbeeld door vooral veel aandacht aan het slachtoffer te geven.

Kinderen tussen de 3 en 4 jaar

Bij peuters tussen de 3 en 4 jaar is bijten bijna altijd een gerichte daad. Zij zijn zich bewust van de gevolgen. Zij weten dat ze de ander pijn doen. Ze zijn benieuwd naar de reactie van anderen. Zo oefenen ze sociaal gedrag.

Het kan ook een uiting zijn van iets wat ze dwarszit. Dan is het uiteraard verstandig om de oorzaak te achterhalen. Is je kind moe? Jaloers? Onzeker? Is er veel spanning?

Laat je kind in ieder geval de gevolgen ervaren door het probleem op te lossen. Laat je kind de ander troosten en misschien wel een koud doekje of een pleister halen. Vraag je kind ook wat er aan de hand was en help je kind zijn gevoelens onder woorden te brengen. Wat gebeurde er? Waarom werd je boos? Hoe kunnen we dit de volgende keer oplossen?

Geef je kind veel complimenten op de momenten dat hij lastige situaties wél goed oplost.

Onthoud vooral: het is een fase!

Bijt jouw kind wel eens? Wat doe jij dan?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon