• Femke van Kilsdonk

Wat doe je als je kind slaat?

Agressief gedrag zoals slaan, bijten en schoppen vertonen bijna alle kinderen wel eens. Waarom doen ze dat? Wanneer grijp je in? En wat doe je dan?  Dat lees je in dit artikel!

Mijn dreumes slaat

Voor een dreumes draait de hele wereld nog om hem. Hij kan zich nog niet in anderen verplaatsen en wanneer iets niet gaat zoals hij wil, zorgt dit voor grote frustratie en boosheid. Het is normaal voor deze leeftijd om frustratie fysiek te uiten. Dus door te slaan, schoppen of bijten. Ze kunnen het namelijk nog niet goed met woorden uiten.

Als ouder is het goed om steeds weer te vertellen dat slaan geen goede manier is om frustratie en boosheid te uiten. Help je kind zijn emoties onder woorden te brengen en leid je kind vervolgens af. Geef het niet teveel aandacht en wordt ook niet erg boos. Slaan zal dan namelijk alleen maar interessanter worden voor je dreumes.

Mijn peuter slaat

Bij de peuterleeftijd hoort natuurlijk de peuterpuberteit. Je peuter wil meer dan hij mag en kan, maar loopt steeds weer tegen zijn eigen of andermans grenzen aan. Iets niet mogen of niet kunnen, leidt tot veel frustratie en/of boosheid. Ook voor peuters is het normaal om dit fysiek te uiten.  Je peuter moet leren dat dit niet mag en dat hij hierdoor niet zijn zin krijgt. Vertel je peuter dat slaan niet mag, omdat dit pijn doet en help je peuter om zijn frustraties onder woorden te brengen en op te lossen. Het kan helpen om je kind op bepaalde punten wat meer autonomie te geven. Zo leert je kind dat hij ook inspraak heeft.

Slaan uit onmacht

Iets niet kunnen is heeeel frustrerend voor kinderen. Het geeft ze een gevoel van onmacht. Sommige kinderen uiten dit door te gaan slaan. Ze proberen hun onzekere gevoelens te overschreeuwen.  Geef aan dat slaan absoluut niet mag, geeft er niet teveel aandacht aan, help je kind bij hetgeen wat niet lukte en geef veel complimenten voor wat je kind al wél kan. 

Slaan voor aandacht

Slaan kan een manier zijn om aandacht te krijgen. Jij reageert toch ook als je kind slaat? Dit kan voortkomen uit jaloezie. Bijvoorbeeld omdat je kind denkt dat hij minder (positieve) aandacht krijgt dan zijn broertje of zusje. Als jij denkt dat dit de oorzaak is, kun je proberen om je kind op andere momenten meer positieve aandacht te geven. Dit betekent niet dat je het slaan door de vingers hoeft te zien.

Slaan uit angst

Als een kind bang is, kan hij letterlijk uit angst om zich heen gaan slaan. Er is sprake van angst die overschreeuwd wordt door agressief gedrag. Bijvoorbeeld als je kind naar de peuterspeelzaal of naar bed moet. Als je denkt dat angst de oorzaak is, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de oorzaak van de angst. Probeer je kind te helpen bij het overwinnen van de angst door er samen over te praten. Dan zal het slaan snel stoppen.

Leeftijdsgenoten slaan

Gedraagt je kind zich thuis voorbeeldig, maar slaat hij leeftijdgenoten in de speeltuin of op het kinderdagverblijf? Dan komt dat waarschijnlijk doordat hij het moeilijk vindt om met leeftijdgenoten om te gaan. Vooral speelgoed delen is moeilijk! Jonge kinderen gaan nog erg uit van hun eigen behoeften.  Je kunt je peuter hierin wel begeleiden. Leg bijvoorbeeld uit hoe het andere kind zich voelt. Geef je kind geen tik! Waarom zou je kind niet slaan als zijn ouders dat wel doen?

Ruzie maken is niet gek en kinderen leren er veel van. Ze leren voor zichzelf opkomen, zich inleven in een ander en compromissen sluiten. Laat ruzies tussen leeftijdgenootjes eens op z'n beloop. Grijp wel in als het uit de hand loopt en kinderen elkaar echt pijn doen. Haal de kinderen dan uit elkaar, laat ze tot rust komen en ga dan samen in gesprek. Zo leren kinderen een ruzie oplossen zonder te slaan. 

Terug slaan?

Veel ouders geven hun kind als advies om terug te slaan als ze worden geslagen. Heel begrijpelijk, maar (bij jonge kinderen) niet zo handig. Je vertelt je kind zo dat slaan een normale reactie is. Ook ontstaat er dan een situatie waarin kinderen elkaar blijven slaan. 

Slaat jouw kind wel eens? Wat doe je dan?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon