• Femke van Kilsdonk

Weg met die sprongetjes(theorie)!

Miljoenen ouders zoeken houvast in de sprongetjes theorie die beschreven staat in de Oei, ik groei! boeken. Volgens deze theorie maakt een baby 10 mentale sprongen door. Tijdens deze sprongen zouden baby's meer huilen, slechter slapen, minder eten en hangeriger en humeuriger zijn. Het is mij echter een raadsel waarom deze theorie nog steeds als heilig wordt ervaren. In dit artikel leg ik uit waarom.

Oei, ik groei!

Het boek Oei, ik groei! van prof. dr. Frans Plooij werd voor het eerst uitgebracht in 1992. De eerste ideeën voor de sprongentheorie kreeg Plooij begin jaren 70 na het bestuderen van het gedrag van jonge chimpansees in Tanzania. Later deed hij een empirisch onderzoek bij 15 mensenkinderen en voilà: daar was de sprongentheorie.

Vervolgonderzoek

Vervolgens kreeg hij een ijverige promovenda, Carolina de Weerth, zover om zijn theorie van verdere onderbouwing te voorzien. De Weerth begon er onbevangen aan. Ze zou gewoon wat meer details uitzoeken.

Je raadt het al: Carolina de Weerth vond hele andere resultaten. Ze vond lang niet zoveel periodes van emotionele instabiliteit als Plooij beweerde. Daarnaast vond ze die al helemaal niet op de momenten die voor alle kinderen vast zouden liggen.

Baby's ontwikkelen zich snel. En soms staan ze even stil. En tijdens periodes waarin baby's ze zich snel ontwikkelen, kunnen ze inderdaad huileriger, humeuriger etc. zijn. Maar baby's kunnen ook hangeriger zijn door krampjes, honger, behoefte aan nabijheid en heel veel andere redenen. En daarnaast ontwikkelen baby's zich niet allemaal even snel, maar allemaal op hun eigen tempo,

Excuus

Naast dat er dus geen goede onderbouwing is voor de sprongetjes theorie zoals die in het boek Oei, ik groei! staat beschreven, vind ik het ook jammer dat de sprongetjes vaak als excuus worden gebruikt (daar kan Plooij overigens niets aan doen, want dat was absoluut zijn bedoeling niet). Sprongetjes worden vaak gebruikt om gedrag 'goed te praten' en om het gedrag te bagatelliseren. Huilt je baby veel de laatste dagen? Ooooo, dan zit hij vast in een sprongetje. Eet hij weinig? Ooooo, dan dat komt door het sprongetje.

Maar wie zegt dat je kind geen oorontsteking heeft? Dat hij moeite heeft met het verwerken van de prikkels van het drukke weekend? Dat hij tussen 3 en 2 slaapjes per dag in zit? Dat hij keelpijn heeft? Of dat hij gewoon niet zo lekker geslapen heeft?

En eigenlijk maakt het ook niet zo heel veel uit. Als je kind niet zo lekker in zijn vel zit, heeft hij jou als ouder nodig. Een ouder die hem serieus neemt, troost, knuffelt en helpt. En het liefst ook een ouder die met een open blik naar de oorzaak op zoek gaat en niet stopt met zoeken als er een donderwolkje boven zijn leeftijd hangt.

Dus wat mij betreft mag het Oei, ik groei! boek de deur uit. Minder kijken naar dat boek en meer naar je baby.

Hoe denk jij over de sprongetjes theorie?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon