• Femke van Kilsdonk

Zindelijk de nacht door

Op een gegeven moment is je kind overdag helemaal zindelijk. En dan? Hoe zorg je ervoor dat je kind ook 's nachts geen luier meer om hoeft? Daarover gaat dit artikel.


3 Opties

Als je kind overdag zindelijk is, kan het nog best even duren voordat hij ook 's nachts zindelijk is. Je kunt afwachten totdat je kind in de ochtend vaak een droge luier heeft, je kind afwachten totdat je kind aangeeft geen luier meer aan te willen of je kunt het 'trainen'. Hoe je dat aanpakt, lees je hieronder.

Heel simpel

Eigenlijk is het heel simpel. Eerst wacht je totdat je kind overdag goed zindelijk is. Dan weet je dat je kind de signalen goed voelt en hier goed op kan reageren. Vervolgens vertel je je kind duidelijk dat hij nu ook 's nachts geen luier meer om krijgt en naar de wc moet gaan als hij moet plassen.

Wakker maken

In het begin kun je je kind voordat jij gaat slapen nog even goed wakker maken en laten plassen. Het liefst doe je dit 3 uur nadat je kind is gaan slapen. De meeste urine in de slaap wordt namelijk binnen 2 tot 3 uur na het slapengaan aangemaakt. Als je kind om 7 uur gaat slapen, maak je hem dus rond 10 uur nog even wakker om te plassen.

Afwachten

En dan zit er eigenlijk niets anders op dan afwachten. Afwachten of je kind je volgende ochtend nat of droog is. 

Bed verschonen

Het bed verschonen, ontkom je in het begin helaas niet aan, maar je wilt natuurlijk niet dat het matras iedere keer nat is. Gebruik daarom een matrasbeschermer of een zeiltje onder het hoeslaken. Nog handiger is het dubbel opmaken van het bed: matras, matrasbeschermer/zeiltje, hoeslaken, matrasbeschermer/zeiltje, hoeslaken. Zo kun je 's nachts bij een ongelukje de bovenste laag afhalen en in de was gooien en snel weer verder slapen. 


Straffen?

Straffen is echt not done! Je kind vindt het echt niet leuk om in een ondergeplast bed te liggen. Laat je kind liever de logische consequenties ervaren. Dus zelf een schone pyjamabroek aantrekken en de vuile was in de wasmachine gooien bijvoorbeeld. Besteed verder niet teveel aandacht aan ongelukjes. Volgende keer beter.

Wanneer stoppen?

Heb je na 2 weken het gevoel dat er nog niks veranderd is en je kind gewoon door plast, maar dan in zijn bed in plaats van in de luier? Stop er dan een tijdje mee. Als het te lang duurt kan het je kind erg onzeker maken. Het kan zo zijn dat je kind (nog) niet wakker wordt van de signalen. Probeer het over een aantal maanden gewoon nog een keer.

Als je kind 5 is en het lukt nog steeds niet, kun je eventueel hulp vragen of hulpmiddelen zoals een plaswekker in gaan zetten (in overleg met je huisarts).

Is jouw kind al zindelijk overdag en/of in de nacht? Heb jij nog tips?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon