• Femke van Kilsdonk

Zo ga je om met de lust-ik-nietfase

Voor bijna iedere ouder is dit wel herkenbaar: de lust-ik-nietfase. Zelf was ik heel erg als peuter. Ik zei dat ik geen groen, geel, rood, oranje, wit en paars luste. Met andere woorden: geen groenten. Tot mijn tweede verjaardag werkte ik alles vrolijk naar binnen, maar vanaf dat moment was het voorbij. Dit drijft ouders tot wanhoop. Je kind moet tenslotte toch genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen?! Het gevolg is een gevecht aan de eettafel wat de sfeer niet echt ten goede komt. Hoe zou je als ouder nou om moeten gaan met die lust-ik-nietfase? Dat lees je in dit artikel.

Onderzoek

Amerikaanse kinderarts Julie Lumeng deed onderzoek naar de omgang met moeilijk eetgedrag. Ze volgde een groep van 244 kinderen. Ze woog de kinderen en mat ze op met 21, 27 en 33 maanden. In de periode dat veel kinderen moeilijke eters zijn dus. De moeders van deze kinderen hielden bij hoe goed de kinderen aten en of de de kinderen onder druk (moesten) zetten om te eten. 

Resultaat

"Samengevat hebben we gedurende een jaar in het leven van een peuter kunnen vaststellen dat het gewicht stabiel blijft of het kind nou een lastige eter was of niet", zegt Lumeng. "Uiteindelijk is het niet zo'n ernstig gedragsprobleem dat ouders heel erg hun best moeten doen om het aan te pakken."

Het onder druk zetten van moeilijke eters verandert hun eetgedrag niet en bovendien krijgen kieskeurige eters geen aantoonbare gezondheidsproblemen. En de uitkomst van dit onderzoek is niet nieuw. Toen Lumeng een vergelijking met een tiental andere studies maakte, bleek dat er uit al die onderzoeken dezelfde conclusies waren gekomen.

Wat doe je als ouder tijdens de lust-ik-nietfase?

Wat je als ouder moet doen, is eigenlijk heel eenvoudig: relax! Dwing je kind absoluut niet om iets te eten. Dit komt de sfeer aan tafel niet ten goede en zorgt ervoor dat kinderen een negatieve associatie met (gezond) eten creëeren. Zeg ook niet dat je kind geen toetje krijgt als hij zijn bord niet leeg eet. Je moet juist de lading er vanaf halen.

Zet iedere avond gewoon weer een bordje eten voor de neus van je kleine spruit neer. Blijven aanbieden is erg belangrijk! Laat je kind vervolgens zelf eten en knoeien. Laat je kind zelf bepalen of hij iets in zijn mond stopt, wat hij in zijn mond stopt en wanneer hij iets in zijn mond stopt. Tafelmanieren komen later wel.

Eet je kind niet? Jammer dan. Hij krijgt niks anders (behalve als je kind bijvoorbeeld te dun is), maar je geniet gewoon van je eigen eten en hebt het gezellig aan tafel. Als je de borden van jou, je partner en de andere kinderen weghaalt, haal je het bordje van je moeilijke eter ook weg. Je kunt dit eventueel nog bewaren voor als je kind later op de avond honger krijgt. Eten jullie een toetje na het eten? Dan krijgt je moeilijke eter ook een toetje. Misschien moeilijk te geloven, maar dit is de meest effectieve methode. Het allerbelangrijkste is dat het gezellig is aan tafel. Dan komt dat eten vanzelf wel!

Is of was jouw kind een moeilijke eter? Hoe pak(te) jij dit aan?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon