• Vanessa Wenners

Zo overleef je de peuterpuberteit

De peuterpuberteit kan een enorme uitdaging zijn voor ouders. Vaak herkennen ouders hun kinderen qua gedrag niet meer terug en vinden ze het lastig dat hun kinderen slecht of niet naar ze luisteren. Maar niet alleen voor ouders verandert er veel. Ook voor de peuters zelf! De combinatie van de verandering bij peuters en de andere opvoedaanpak die daardoor bij de ouders nodig is, zorgt er vaak voor dat ouders dit als een lastige fase ervaren. In dit artikel vind je 8 tips om de peuterpuberteit te overleven!

De peuterpuberteit

In de peuterpuberteit die rond de 2 jaar begint, beginnen peuters zelfstandiger te worden. Ze ontwikkelen een 'eigen-ik' en ontdekken de grote wereld om hen heen. Ze willen vaak alles 'zelluf doen' en willen vooral niet dat hun ouders hen helpen. Dat merk je als ouders als je bijvoorbeeld de hand van je peuter wilt pakken. Vaak willen peuters dat niet meer. Oversteken? Dat kunnen ze opeens wel zelf. Helpen met eten? Liever niet! En ook hun kleren en schoenen doen ze zelf wel aan. Rond deze leeftijd zie je dan ook vaker dat kinderen met hun schoenen verkeerd aan rondlopen of dat hun jas op een gekke manier is geknoopt. Ik vind dit zelf altijd zo prettig om te zien! Dan zie ik namelijk dat ouders deze zelfstandigheidsfase bij hun kind stimuleren. Het staat inderdaad gek, maar de kindjes hebben het wel zelf gedaan en waarschijnlijk een mooi compliment gescoord.

8 Gouden tips

Zó overleef je de peuterpuberteit:

 • Het gehoor Het klinkt misschien een beetje gek, maar als je het gevoel hebt dat je kind slecht naar je luistert, is het de moeite waard om bij het consultatiebureau of bij de huisarts na te gaan of je kind echt wel goed kan horen. Kinderen die verkouden zijn, kunnen ook tijdelijk slechter horen.

 • Pictogrammen Wil je je kind graag stimuleren om iets zelfstandig te doen? Zoals zichzelf aankleden of opruimen? Probeer het dan eens visueel te maken door pictogrammen te gebruiken. Op internet zijn er veel te vinden.

 • De lat Leg de lat voor je peuter niet te hoog en houd er rekening mee dat de fijne motoriek van peuters nog niet zo ver gevorderd is als de grove motoriek.

 • Complimentjes Wil je bepaald gedrag van je kind stimuleren? Dan helpt complimenteren enorm! Kinderen laten dan vaker het gewenste gedrag zien en vragen op een gegeven moment zelf of ze het goed gedaan hebben. Of je dan niet kan over-complimenteren? Nee! Als het gaat om het prijzen van goed gedrag, kun je niet over-complimenteren.

 • Instructies geven Zorg ervoor dat als je je kind wat uitlegt, er zo weinig mogelijk ruis en afleiding is. Als kinderen tv kijken, hebben ze op dat moment geen aandacht voor wat hun ouders zeggen. Vertel je kind wat je graag ziet gebeuren. Bijvoorbeeld: "Wij gaan nu het speelgoed opruimen." Geef je kind vervolgens 5 seconden de tijd. Vaak verwachten we direct actie, maar bij kinderen kan het even duren voordat de instructie 'geland' is. Mocht je kind na 5 minuten nog niet reageren, mag je je instructie op dezelfde manier weer herhalen. Ook daarna wacht je weer 5 seconden.

 • Driftbuien Driftbuien zijn enorm vervelend, maar horen wel bij de peuterpuberteit. Peuters kunnen niet altijd goed pratend communiceren en bijten, schreeuwen en huilen zijn dan hun manier om te communiceren. Dit betekent uiteraard niet dat je alles moet tolereren, maar het is wel fijn om hier rekening mee te houden en begrip voor te hebben.

 • Gevoelens Benoem de gevoelens van je kindje. Is je kindje boos of verdrietig? Benoem dan wat je ziet door te zeggen: "Mama ziet dat je heel verdrietig bent." Kinderen voelen zich hierdoor vaak begrepen, gehoord en gezien.

 • Hulp Schroom niet om enige vorm van hulp in te schakelen. Je kunt vaak bij je consultatiebureau terecht voor laagdrempelig opvoedadvies. Daarnaast zijn er verschillende cursussen zoals 'Peuter in zicht' of 'positief opvoeden' die vaak kosteloos worden aangeboden.

De 'ik ben twee en ik zeg nee' fase is niet voor elke ouder een fijne fase. Het feit dat kinderen durven om hun grenzen aan te geven en de wereld om hen heen te ontdekken, betekent ook dat ze vertrouwen hebben in hun ouders. "Wat ik ook doe, mijn ouders beschermen mij." En eigenlijk is dat het allermooiste compliment dat je als ouder kunt ontvangen!

Hoe ervaar(de) jij de peuterpuberteit? Heb jij nog tips?

Deze blog is geschreven door Vanessa Wenners – Lo-A-Njoe, orthopedagoog en moeder van 3 kinderen. Vanessa is o.a. opvoedblogger en blogt- vaak met humor- over haar ervaringen als moeder en over wat zij meemaakt in het leven. Via de Facebookpagina’s @ParenthingNL en @opvoedblogsikbenouder of de website ikbenouder.nl kun je haar blogs lezen. 

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Black Instagram Icon
 • Black Facebook Icon
 • Black YouTube Icon