• Femke van Kilsdonk

3 Tips: Zo zorg je voor een relaxte ochtend

De ochtend is bij veel gezinnen het meest stressvolle en chaotische moment van de dag. Iedereen moet snel zijn tandenpoetsen, je wordt boos op je zoon die in zijn onderbroek en met 1 sok aan TV staat te kijken, je hebt zelf geen tijd meer voor een fatsoenlijk ontbijt en tenslotte zet je je dochter alsnog af op school zonder haar gymspullen. Tja... Iedereen op tijd de deur uit krijgen, kan inderdaad een hele opgave zijn. Daarom geef ik in dit artikel 3 tips om de dag wat relaxter te beginnen.

1. Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je in de ochtend minder hoeft te doen, heb je meer tijd tot je beschikking en hoef je niet zo te stressen. Dek in de avond alvast de ontbijttafel, pak alvast de gymspullen in, leg alvast een setje kleren klaar (voor jezelf én de kinderen), zet de (lege) brooddozen alvast op het aanrecht en zet het koffiezetapparaat alvast klaar voor gebruik. Zo hoef je 's ochtends niet meer op zoek naar die ene sok en word je ook niet verrast door een beschimmelde boterham in de broodtrommel.

2. Sta op tijd op

Dit is natuurlijk niet het leukste advies, maar het werkt wel. Zet je wekker gewoon 15 tot 20 minuten eerder. Gebruik deze tijd om jezelf op te vrolijken door in alle rust een kop koffie te drinken of ongestoord te kunnen douchen, óf juist om gedurende de hele ochtend wat minder haast te hebben. Waarschijnlijk ben je hierdoor veel minder aan het mopperen en geloof me: daar worden je kinderen ook een stuk gezelliger van!

3. Routine

Als jullie iedere ochtend dezelfde routine hebben, weten de kinderen wat ze te wachten staat en zullen ze minder tegenstribbelen. Een discussie over eerst aankleden of eerst ontbijten is met een routine verleden tijd. Wat je nou precies eerst doet, maakt natuurlijk weinig uit. Als het maar iedere dag (behalve misschien in het weekend of in de vakanties) hetzelfde is. Vindt je kind het moeilijk om de stappen te onthouden? Maak dan gebruik van pictogrammen of een checkpad. Wanneer je kind treuzelt, kun je hier simpelweg even naar wijzen. Dit is vooral erg handig als je kind snel afgeleid is.

Hoe verlopen de ochtenden bij jullie thuis? Heb jij nog een gouden tip?