• Femke van Kilsdonk

Zwanger? Check en vergelijk je zorgverzekering!

Door in de laatste weken van het jaar zorgverzekeringen te vergelijken, kun je een hoop geld besparen. Al helemaal als je zwanger bent. In deze blogpost geef ik 7 tips voor het afsluiten van een zorgverzekering als je zwanger bent.

Bevallen in het ziekenhuis

Wil je graag in het ziekenhuis bevallen, zonder dat je hier een medische indicatie voor hebt? Dan kost dat je, zonder aanvullende verzekering, al snel €300,- tot €400,- (afhankelijk van het ziekenhuis waar je wilt bevallen). Bij sommige aanvullende verzekeringen worden deze kosten vergoed. Het uitzoeken waard!

Kraamzorg

Kraamzorg wordt in principe altijd vergoed, maar je betaalt wel standaard een eigen bijdrage van €4,50 per uur. Normaal gesproken komt de kraamverzorgster 24 uur. Dan kom je uit op een bedrag van €108,-. Ook deze kosten worden bij sommige aanvullende verzekeringen vergoed.

Zwangerschapscursus

Ben je van plan om een zwangerschapscursus te volgen? De kosten hiervan variëren van een paar tientjes tot een paar honderd euro. Bij ZilverenKruis krijg je maximaal €75,- vergoed (bij aanvullend 4 sterren), maar bij de Amersfoortse kun je €500,- vergoed krijgen (met module Extra). De verschillen zijn dus groot.

Kraampakket

In het kraampakket vind je (verband-)middelen voor bij en na de bevalling. Denk hierbij aan matrasbeschermers, onderleggers, kraamverband en wondkompressen. Deze heb je nodig. Ook als je in het ziekenhuis wilt bevallen. Het kan namelijk zo zijn dat je onverwachts thuis bevalt. De kosten van een kraampakket variëren van €20,- tot €60,-. Afhankelijk van je zorgverzekeraar en pakket wordt dit kraampakket wel of niet vergoed.

Borstkolf

Een goede borstkolf is duur. Zo kost de Medela Freestyle rond de €250,- en de Horigen €210,-. Sommige zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) een borstkolf. Zo vergoedt VGZ €80,- (vanaf aanvullend beter).

Lactatiekundige

Als je borstvoeding gaat geven, vind ik hulp van een lactatiekundige absoluut geen overbodige luxe. Een lactatiekundige is de enige echte expert op dit gebied en kan er bijna altijd voor zorgen dat problemen als kloven, pijn en niet goed groeien worden opgelost. Een consult kost al snel €100,-. Univé vergoed hiervan maar €50,- (pakket aanvullend beter) en CZ €200,- (vanaf pakket basis).

Zorgverzekeringen vergelijken

Nu je weet waar je allemaal op moet letten als je zwanger bent en een zorgverzekering af gaat sluiten, is het nog een hele klus om de verzekering te kiezen die het beste aansluit bij jouw situatie. Je wilt natuurlijk dat de meeste kosten die je gaat maken vergoed worden tegen een zo laag mogelijke prijs. Mijn tip is om online vergelijkers te gebruiken zoals goedkoopstezorgverzekering.nl of vergelijkdezorgverzekeringen.nl. Hier vind je een overzicht van alle zorgverzekeraars met vergoedingen en prijzen.

Heb jij al gekeken naar de zorgverzekeringen voor 2021?

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon