• Femke van Kilsdonk

Zwangere buik: verzorging, jeuk en striae

Tijdens je zwangerschap verandert er van alles in en aan je lichaam en daar was ik tijdens mijn zwangerschappen absoluut geen uitzondering op. Ik merkte het vooral aan mijn huid. De huid in mijn gezicht was onrustiger, mijn buik zat helaas vol met zwangerschapsstriemen en mijn buik en borsten jeukten ook regelmatig. Ik verzorgde mijn huid en dan vooral mijn buik extra goed toen ik zwanger was en deel graag mijn tips en tricks met jullie.

Striae

Zoals ik al zei, heb ik last van striae op mijn buik. Mijn buik werd absoluut niet gespaard. Striae is iets wat helaas niet te voorkomen is. Het zijn onderhuidse littekens die ontstaan door het snelle uitrekken van de huid. Ik ben gelukkig niet de enige, want 70% van de zwangere vrouwen krijgt hier last van. Een factor die ik wat striae betreft erg tegen me had, is mijn leeftijd. Onderzoek laat zien dat hoe jonger je zwanger bent, hoe groter de kans is op striae. Dat is te verklaren doordat je huid nog strakker is. Is er dan helemaal niets dat je kunt doen? Gelukkig wel! Het soepel houden en zacht masseren van de huid zou een klein positief effect hebben. Dat doe ik dus heel fanatiek! Ik smeer mijn huid 2 keer per dag in met Bio-Oil. Ik heb al verschillende crèmes geprobeerd (normale bodylotion, speciale 'belly balm' en verschillende oliën), maar Bio-Oil is by-far mijn favoriet! Bio-Oil is een combinatie van plantenextracten en vitamines in een substantie op basis van olie. De geur is echt heerlijk, het smeert erg fijn (niet te vet) en ik had het idee dat deze olie mijn buik het meest soepel hield. Nu kun je striae niet voorkomen, maar Bio-Oil schijnt wel effectief te zijn bij het verminderen van de zíchtbaarheid van de huidstriemen! Een flesje is niet heel goedkoop (€12,99 voor 60ml), maar je doet er gelukkig erg lang mee.

Jeuk

Ik had veel last van een jeukende buik en jeukende borsten. Dit heeft grofweg 3 oorzaken: een droge huid, spanning op de huid vanwege het uitrekken en een toegenomen bloedtoevoer. En ook tegen de jeuk werkt Bio-Oil perfect! Ik merkte het meteen als ik dit in de ochtend was vergeten en ik smeerde mijn buik halverwege de dag ook nog wel eens in als ik gek werd van de jeuk. Daarnaast zorgde ik ervoor dat ik niet te vaak en niet te heet douchte. Dit droogt je huid namelijk behoorlijk uit wat dus weer jeuk tot gevolg heeft. Tenslotte zorgde ik ervoor dat ik heel veel water dronk. Je huid hydrateren kan natuurlijk ook van binnenuit. Bijkomende voordelen zijn dat water gifstoffen afvoert waardoor puistjes minder kans hebben zich te ontwikkelen en dat veel drinken goed werkt tegen het voorkomen van blaasontsteking en aambeien. Beiden kwaaltjes waar veel zwangere vrouwen last van hebben. Win-win situatie dus!

Overige verzorging

Ik zorgde dus dat ik veel water dronk, niet te warm en te heet douchte, ik smeerde mijn huid iedere ochtend en iedere avond in met Bio-Oil en daarnaast keek ik uit voor de zon. Een zwangere buik verbrandt extra snel. De zon schijnt er pal op, omdat hij uitsteekt, maar daarnaast is de huid door uitrekking wat dunner. Zodra ik met mijn blote buik in de zon ging zitten, zorgde ik er dus voor dat mijn buik was ingesmeerd met een dikke laag zonnebrandcrème met een hoge factor, meestal factor 50.

Hoe verzorg(de) jij je zwangere huid? Heb jij je huid tijdens de zwangerschap ingesmeerd? Had jij last van jeuk en striae?

*Dit artikel is gesponsord.

Alle speel- en opvoedtips in je mailbox ontvangen?

© Copyright 2020 Online opvoeden / info@onlineopvoeden.nl /  kvk nummer: 68597355

  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Black Instagram Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black YouTube Icon