10 Boekjes om je kind voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje

Nu ik in verwachting ben van een tweede kindje, willen wij Mees hier graag op een leuke manier op voorbereiden. Boekjes zijn hier perfect voor! In mijn zoektocht naar geschikte boekjes, ben ik onwijs veel toffe varianten tegengekomen. In deze blogpost vind je mijn top 10.

 

1. Wat zit er in je buik, mama?

Dit is een mooi groot boek met flapjes. Het kindje probeert te raden wat er in mama's buik zit. Een vlo? Een aap? Een paard? Of toch een monster?! Op de laatste bladzijde wordt onthuld dat het om een baby gaat. 

Het boek bevat niet zoveel tekst, is geschreven in rijm en is geschikt voor jonge kinderen. 

 

2. Biba baby boek

Dit is een boekje met lekker veel alliteraties. De mama van Ella bella boem heeft een biba bella baby in haar belle bolle buik. Op iedere bladzijde wordt de buik een beetje groter en achter het flapje kun je zien dat de baby in de buik ook steeds groter wordt. 

 

3. Een zusje voor Sammie

Dit boekje van Francine Oomen is helaas niet meer nieuw te krijgen, maar als je een beetje goed zoekt, wel tweedehands. Dit boekje geeft goed weer dat het niet altijd leuk is om een broertje of zusje te krijgen. Het valt Sammie vies tegen. De baby kan niet schommelen, niet bouwen, niet zitten en niet eens staan. Spruitje kan alleen maar huilen, slapen en poepen...

 

4. Kas wordt grote broer/ Saar wordt grote zus

Deze prentenboeken van Pauline Oud gaan over een peuter (Kas of Saar) die eraan moet wennen dat hij/zij niet meer enig kind is. Op een hele herkenbare manier wordt er in beeld gebracht wat er in kinderen omgaat als ze een broertje of zusje krijgen. De minder leuke kanten (ineens alles moeten delen), maar ook de leuke kanten!

 

5. Baby'tje in mama's buik

Dit is een boek voor iets oudere kinderen. Ik zou zeggen vanaf een jaar of 4 als je een hele nieuwsgierige kleuter hebt die graag het naadje van de kous wil weten. Zowel de conceptie, zwangerschap als de geboorte worden besproken vanuit het perspectief van een kleuter. Waar komt dat baby'tje vandaan? Wat is seks eigenlijk? Groeit er ook een piemel aan de baby? En hoe gaat dat eigenlijk precies, geboren worden?

 

Lees ook: Grote broer of zus is jaloers op de baby: 7 tips

 

6. Duurt het nog lang? 9 Maanden wachten op de baby

Dit is een non-fictieprentenboek waarin wetenschapsjournalist Floor Bal week voor week vertelt hoe de baby zich ontwikkelt, met veel gevoel voor de belevingswereld van jonge kinderen. In het boek worden diverse stellen en gezinnen afgebeeld. Van alleenstaande moeders tot een homostel dat samen met een vrouw een kind krijgt. 

 

7. Kleine Pluis

Dit is een boekje van Nijntje. Een keurig, lief verhaaltje op rijm zoals je dat van Nijntje gewend bent. 

 

8. Kaatje en mama's buik

Dit is een heel fijn boekje voor peuters. Het beschrijft zowel de leuke als de minder leuke kanten. Bijvoorbeeld dat mama soms te moe is om mee te spelen. Het boek sluit wel weer positief af. 

 

9. Bobbi wordt grote broer

In dit boekje wordt Bobbi voorbereid op de komst van een broertje of zusje. Op iedere pagina vind je een vierregelige tekst op rijm met korte zinnen en zonder ingewikkelde woorden. De nadruk ligt op de positieve punten van het krijgen van een broertje of zusje. Als dit boekje je aanspreekt, kun je ook eens kijken naar 'Bobbi en de baby'. 

 

10. Za-Za's baby broertje

Dit boekje van Lucy Cousins (bekend van de boekenserie over Muis) is bekroond met de Kiekeboekprijs. Er wordt beschreven dat het delen van de aandacht heel gek is na jaren alleen te zijn geweest, maar dat spelen met de baby ook erg leuk kan zijn. En als de baby naar bed is, hebben papa en mama genoeg tijd om met Za-Za te knuffelen en te spelen. 

 

Heb jij boekjes gebruikt om je kind voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje? Welk(e) boekje(s)?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355