10 Duurzame cadeaus voor de eerste verjaardag

Ik vond het zelf best lastig om cadeaus te bedenken voor de eerste verjaardag van Mees. Wij houden van 'open ended play' en van duurzaam speelgoed. Dus niet van plastic speelgoed met veel geluiden en knopjes. Ik heb jullie hulp ingeschakeld via Instagram, ik heb fora en webwinkels afgestruind en ben uiteindelijk tot een top 10 gekomen met mooie duurzame cadeaus voor de eerste verjaardag. In deze blogpost deel ik die top 10 (in willekeurige volgorde) met jullie.

 

 1. Pikler driehoek
  Dit vind ik zelf een prachtig cadeau. De Pikler driehoek is bedacht door de Hongaarse kinderarts en pedagoog Emmi Pikler en is eigenlijk een driehoek, bestaande uit balkjes waar kinderen op kunnen klimmen. De glijbaan die je er los bij kunt kopen maakt het helemaal af! Als kinderen zo'n 12 maanden oud zijn, kunnen ze er waarschijnlijk nog niet op klimmen, maar het is dan al wel heel leuk voor kinderen om zich eraan op te trekken en er omheen te stappen. 
  Je kunt natuurlijk de originele Pikler driehoek kopen (via De Vlinder houten speelgoed), maar je kunt ook gaan voor de Tracy Triangle, de TriClimb of een zelfgemaakt exemplaar via bijvoorbeeld Etsy of Marktplaats. De driehoek inclusief glijplank kost zo'n €150 tot €500, afhankelijk van waar je de driehoek aanschaft. 

 2. Loopfiets
  Een loopfiets is ook een heel tof cadeau voor de eerste verjaardag. Mijn voorkeur gaat uit naar een 3-in-1 loopfiets. Die kun je zowel als tweewieler als als driewieler gebruiken. Je hebt hele mooie, kwalitatieve 3-in-1 loopfietsen van Whisbonebike (€199), maar als je op zoek bent naar een goedkoper exemplaar is de 3-in-1 loopfiets van Bandits & Angels ook een aanrader (€65).

 3. Houten dieren
  Houten dieren blijven heel lang leuk! Mijn favoriete merken zijn Ostheimer en Holztiger. Daarnaast vind ik ook Predan een mooi merk (onbekender en dus goedkoper). Heel leuk om aan de visite te vragen of ze 1 houten diertje van een door jou gekozen merk willen geven. 

 4. Grimms
  By far mijn favoriete merk! Natuurlijk raad ik de regenboog aan van Grimms, maar ook de halve cirkels, de auto's, de regenboogvriendjes, de bus, de huisjes en de blokken zijn ZÓ leuk! Je vindt Grimms speelgoed onder andere bij Ikbenmama.

 5. Duplo
  Een klassieker! Het enige speelgoed van plastic in dit rijtje. Tóch vind ik duplo erg passend, omdat het 'open ended' speelgoed en daarnaast onverwoestbaar is. Ook goed tweedehands aan te schaffen (nóg duurzamer).

 6. Muziekinstrumenten
  Dreumesen houden over het algemeen van herrie maken! Leuke muziekinstrumenten voor die leeftijd zijn trommels, sambaballen, een tamboerijn, een xylofoon etc. 

 7. Boekjes
  Lezen is natuurlijk heel leuk, maar ook nog eens heel goed voor de ontwikkeling. Leuke boeken vind ik Rupsje Nooitgenoeg, Dikkie Dik, Jip en Janneke, Pluk van de Pettenflet, Nijntje, Mama kwijt, Hé, wie zit er op de wc?, Zo voelt een babydiertje, Raad eens hoeveel ik van je hou en zo kan ik nog wel even doorgaan.

 8. Speelhuisje
  Een speelhuisje blijft ook erg lang leuk. Je hebt mooie speelhuisjes voor buiten, maar voor binnen kun je denken aan bijvoorbeeld een Tipi of de bouwpakketten van Fantasy Fort.

 9. Loopkar
  Aangezien kinderen tussen de 1 en 2 jaar meestal leren lopen, is dit een perfect cadeau voor de eerste verjaardag. Ik vind de loopkar van Wesco erg mooi. Ook de bus loopwagens van Plan Toys vind ik heel tof. En vergeet ook de poppenwagens niet!

 10. Wobbel
  Ik heb lang getwijfeld of ik de Wobbel in dit rijtje op moest nemen. Ik ben enorm fan van de Wobbel, maar ik hoor hele wisselende verhalen over de leeftijden waarvoor de Wobbel leuk is. Ik kreeg berichtjes van ouders die zeiden dat de Wobbel het perfecte cadeau is voor een 1-jarige, maar ook van ouders die zeiden dat het nog een beetje gevaarlijk is, omdat de vingertjes er snel onder kunnen komen. Ik heb er zelf nog geen ervaring mee, dus kijk vooral of jij denkt dat de Wobbel al leuk is voor je kind of dat je nog beter even (een jaartje) kunt wachten met de aanschaf.

   

Wat zijn jouw favoriete cadeaus voor de eerste verjaardag?

 

*Dit artikel bevat affiliatie links.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Het zomer/verlof rooster van Online opvoeden

29 Jun 2020

1/10
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355