10 Verschillen tussen mijn eerste en mijn tweede zwangerschap

21 Feb 2020

Ik ervaar deze tweede zwangerschap behoorlijk anders dan de eerste zwangerschap. Er zijn een aantal dingen die ik veel minder belangrijk vind, maar ook zeker een aantal dingen waar ik meer aandacht aan wil besteden. In deze blogpost zet ik 10 verschillen tussen mijn eerste en mijn tweede zwangerschap op een rijtje.

 

1. Vertrouwen

Ik heb er deze tweede zwangerschap meer vertrouwen in dat het allemaal wel goed komt. Ik maak me bijvoorbeeld niet meer druk om babyspullen. Met 2 borsten kom je al een heel eind. En daarnaast hebben we natuurlijk nog bijna alles van Mees. Ook lees ik niet meer trouw iedere week wat mijn apps zeggen over de baby in mijn buik. Ik vind het wel belangrijk om regelmatig stil te staan bij mijn huidige zwangerschap en om contact te maken met de baby, maar in welke week de baby wimpers krijgt, in welke week de baby leert knipperen met zijn of haar ogen en vanaf welke week de baby kan proeven en horen vind ik deze zwangerschap een stuk minder belangrijk. De baby groeit en ontwikkelt zich vast en zeker goed!

 

2. Gynaecoloog

Deze zwangerschap loop ik zowel bij de verloskundige als bij de gynaecoloog. Ik vind dat toch best een groot verschil. Bij de gynaecoloog is alles zoveel medischer. En zo wil ik het liefst helemaal niet naar de zwangerschap kijken. Uiteraard ben ik blij dat we zulke goede zorg hebben in Nederland en dat we goed in de gaten worden gehouden, maar ik ben ook heel blij dat de meeste afspraken 'gewoon' bij de verloskundige zijn. Daar ben ik gewoon 'Femke' met al mijn gevoelens, gedachten, kwaliteiten en twijfels.

 

3. Weer een prematuur kindje?

Bij punt 1 schreef ik al dat ik vol vertrouwen in deze zwangerschap sta. Dat is ook echt zo. Ik heb er vertrouwen in dat alles goed komt en dat er uiteindelijk een gezonde baby geboren zal worden. Maar tóch heb ik in mijn achterhoofd dat deze baby zomaar weer prematuur geboren zou kunnen worden. Ik wil in de zomervakantie niet meer naar het buitenland en vanaf week 30 zal alles hier in huis klaarstaan. Ik bereid mij deze zwangerschap zowel voor op een serene thuisbevalling als een medische ziekenhuisbevalling. 

 

4. Extra echo's

Deze zwangerschap krijg ik extra (groei)echo's aangeboden om de groei van het kindje in de gaten te houden. Leuk natuurlijk om je baby extra vaak te zien, maar tegelijketijd ook wel allemaal spannende momentjes. 

 

5. Medicatie

Ik slik deze zwangerschap vanaf week 12 tot week 36 kinder aspirine. Dit is op advies van de gynaecoloog (begin hier nooit zomaar uit jezelf mee). De reden hiervoor is dat dit een gunstig effect kan hebben op de placenta en daarmee de groei van het kindje.

 

6. Minder fysieke rust

Ja dit zal iedereen die een tweede, derde, vierde of vijfde kindje verwacht wel herkennen. Je hebt gewoon veel minder fysieke rust dan tijdens je eerste zwangerschap. Tijdens mijn eerste zwangerschap kon ik rust nemen wanneer ik wilde, maar nu loopt er nog een dreumes rond die nog behoorlijk wat aandacht, zorg en vooral entertainment nodig heeft.

 

7. Geen Prenatal en Babydump

Tijdens mijn vorige, eerste zwangerschap kon ik uren ronddwalen door grote babywinkels zoals de Prenatal, Babydump en Babypark. Dit keer heb ik daar veel minder mee. Sowieso hebben we natuurlijk veel minder spullen nodig, maar ik heb vooral ook veel kleinere, mooiere winkeltjes ontdekt met duurzamere opties. 

 

8. Wolletjes

Ik kijk deze zwangerschap veel beter naar het materiaal van de spullen die ik koop. Ik ga dit keer voor zoveel mogelijk natuurlijke materialen zoals katoen, bamboe en wol. Vooral van wolletjes ben ik momenteel echt fan. Daar schreef ik eerder al een blogpost over

 

9. Stabielere situatie

Toen ik zwanger raakte van Mees, waren wij nog op reis. Op dat moment in Vietnam om precies te zijn. Toen ik 8 weken zwanger was, vlogen wij weer terug naar Nederland. Omdat ons huis toen nog verhuurd was, verbleven wij een paar weken/maanden bij mijn schoonouders in Friesland. Pas na 24 weken zwangerschap, konden wij ons huis in Utrecht weer in. En 7 weken na de geboorte van Mees, verhuisden we naar Culemborg. Hoewel het allemaal gepland was, was het niet ideaal. Het bracht onrust en ik kon mijn nesteldrang niet goed kwijt. Deze zwangerschap wonen wij in Culemborg en blijven we hier gewoon. Heerlijk!

 

10. Ik weet veel meer over het geboorteproces

Ik heb nu veel meer kennis over het geboorteproces dan 2 jaar geleden. Deels doordat ik het allemaal al een keer heb meegemaakt, maar vooral doordat ik dit jaar de opleiding heb gevolg tot doula. Ik ken nu veel meer mogelijkheden en weet beter hoe ik een positieve invloed uit kan oefenen op het proces. Zo heb ik deze zwangerschap een caseload verloskundige, heb ik een TENS apparaat, een rebozo, een peanut bal, maar vooral een andere kijk op de geboorte. Ik zie het niet meer als 'iets waar je doorheen moet', maar als 'een mooie reis'.

 

Wat zijn verschillen tussen jouw eerste en tweede/derde/vierde/vijfde zwangerschap?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355