10 ongeschreven regels voor de kraamvisite

28 Dec 2017

Mag jij op kraamvisite komen? Wat onwijs leuk! Maar lees eerst even deze 'ongeschreven' regels door. Daar zullen de kersverse ouders heeeeel blij mee zijn! En ben jij een mama of papa to-be? Deel dit bericht dan gewoon even op je tijdlijn. Dan weet je zeker dat iedereen dit weet!

 

1. Maak een afspraak om langs te komen
Kom vooral niet onaangekondigd langs! Ook niet als jouw vriendin zo lekker spontaan en flexibel was. Misschien ligt de moeder net even te slapen, willen ze precies nu de baby in bad doen of willen ze gewoon even als gezinnetje van elkaar genieten.

 

2. Kom op tijd
Oké, je hebt een afspraak gemaakt, maar houd je hier ook aan. Heel precies! Kom dus geen kwartier eerder of kwartier later (behalve als je van ver komt misschien). Sta je toch in de file of loopt je vorige afspraak uit? Bel dan even en vraag of het erg is als je iets later bent.

 

3. Blijf niet te lang
Voor jou is het misschien heel leuk om lekker bij te kletsen, maar de kans is groot dat de kersverse ouders hier niet zo heel veel zin in hebben. Fit en uitgerust zullen ze zich namelijk niet voelen. Blijf ongeveer een uurtje. En ga gerust eerder weg als de ouders uitgebreid zitten te gapen of als de baby zijn of haar huilmomentje heeft.


4. Kom niet als je ziek bent

Hoe graag je de baby ook wilt zien, kom niet langs als je ziek bent. Zo'n kleintje is nog hartstikke kwetsbaar en de ouders nemen het je echt niet in dank af als de baby volgens week een snotneus en koorts heeft! Heb je een koortslip? Blijf dan helemaal weg. Dit is levensgevaarlijk voor een baby. 


5. Pak de baby nooit zomaar op

Als je de baby vast wil houden, was je eerst je handen en vraag je dit netjes. En als de baby lekker ligt te slapen of lekker in de draagdoek zit, zou ik zelfs de vraag achterwege laten. Er komt vanzelf een moment waarop jij ook lekker met de baby mag knuffelen.

 

6. Neem wat te eten mee

In deze hectische periode schiet het eten van een gezonde maaltijd er nog wel eens bij in. Maak dus een lekkere ovenschotel of een gerecht waarvan je weet dat de ouders dit lekker vinden en neem dat mee. Dit vinden ze waarschijnlijk nog veel fijner dan een cadeautje!

 

7. Steek je handen uit de mouwen

Hebben jullie net beschuit met muisjes gegeten? Neem dan zelf het initiatief om de bordjes naar de keuken te brengen en ruim dan meteen even de vaatwasser uit en in. Of zie je een stapel was liggen? Vraag dan of je kan helpen door de was even op te vouwen. 


8. Zeg alleen maar positieve dingen

Ook al heeft de baby een verschrompeld gezichtje, een ooievaarsbeet of een misvormd hoofdje. Zeg alleen maar hoe mooi en schattig de baby wel niet is, in plaats van: 'trekt dit nog weg?', 'Jammer dat je dochter....' of 'Heb je deze vlek al gezien?'. Dat is NIET wat de ouders willen horen. 


9. Geef geen ongevraagd advies

De nieuwe ouders zijn moe, emotioneel en waarschijnlijk ook nog onzeker. Kom dus niet aan met al je goedbedoelde, maar ongevraagde adviezen. Als de moeder jou om tips vraagt, is het natuurlijk geen enkel probleem. Stel verder gewoon zoveel mogelijk vragen en luister naar het verhaal van de ouders.


10. Zet geen foto's op Social Media

Als de ouders al 43256171 foto's op Facebook of Instagram hebben gedeeld, is het misschien geen probleem, maar zet nooit zomaar foto's van de ouders en/of de baby op Social Media. Vraag het op z'n minst even van tevoren. Misschien willen zij hun baby helemaal niet op internet of zijn er een aantal mensen nog helemaal niet op de hoogte van de geboorte. In plaats daarvan mail of App je je mooiste foto's naar de ouders toe, voor in hun eigen plakboek.


Heb jij nog aanvullingen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355