10x De beste opvoedtips

21 Feb 2018

Het ene kind is super verlegen en het andere kind is altijd haantje-de-voorste. Het ene kind maakt het liefst de hele dag puzzels en het andere kind klimt graag in bomen. Kinderen zijn heel verschillend en hebben allemaal een persoonlijke aanpak nodig. Toch zijn er ook goede algemene opvoedtips te geven. Hieronder mijn top 10:

1. Praat met je kind

Dit vind ik de allerbelangrijkste tip! Door veel met je kind te praten, voelt hij zich serieus genomen en gewaardeerd. Vraag hoe zijn dag was, vertel dat je van hem houdt, klets over wat jullie meemaken, geef aan wat je van je kind verwacht en geef heel veel uitleg! Als je kind iets doet wat niet mag, leg dan vooral uit waarom dat niet mag en waarom je boos bent. Daar leert je kind het meeste van!

 

2. Focus op positiviteit

Als jij zoveel mogelijk het negatieve gedrag negeert en het positieve gedrag beloont met complimentjes, zal je kind meer van dit positieve gedrag laten zien. Daarnaast zorgt het ook gewoon voor een super fijne sfeer in huis. 

 

3. Structuur

De meeste kinderen hebben behoefte aan structuur. Dit zorgt namelijk voor rust en een veilig gevoel. Je kind zal ook veel minder tegenstribbelen als hij weet dat hij elke dag weer eerst zijn tanden moet poetsen, jullie dan een verhaaltje gaan lezen en hij daarna moet gaan slapen. 

 

4. Grenzen

Ieder kind heeft grenzen nodig. Je hoeft geen lange lijst met regels te hebben of super streng te zijn, maar anderen slaan of schoppen bijvoorbeeld is echt not-done! Grenzen zijn belangrijk voor de veiligheid van je kind en om je kind de basisregels van de sociale omgang bij te brengen. Kinderen vinden grenzen fijn, écht waar! Grenzen bieden een kind houvast en duidelijkheid wat zorgt voor een gevoel van veiligheid. Je kind weet namelijk wat er van hem verwacht wordt én wat hij van jou als ouder kan verwachten. 
 

5. Consequent optreden

Grenzen hebben weinig zin als jij niet consequent bent. Tuurlijk mag je kind af en toe eens later naar bed o.i.d., maar als jij vaak toegeeft als je kind 'zeurt', neemt je kind jou echt niet meer serieus en zal hij de volgende keer zeker niet luisteren!

 

6. Geef het goede voorbeeld
Als ouder ben je het allerbelangrijkste voorbeeld voor je kind. Wil je dat je kind geen scheldwoorden gebruikt? Gebruik dat zelf dan ook niet! Wil je dat je kind respectvol communiceert? Doe dat zelf dan ook! En wil je dat je kind zelf zijn schoenen en jas opruimt? Laat jouw schoenen en jas dan niet in de woonkamer slingeren.

 

7. Zorg goed voor jezelf

Als jij gefrustreerd, moe, chagrijnig en gestresst bent, ben je ook een veel minder leuke en minder geduldige ouder voor je kinderen. Zorg dus goed voor jezelf. Ga af en toe lekker lunchen met vriendinnen, ga een dagje naar de sauna, lees een goed boek en stel de strijk een dagje uit of doe iets anders wat jou gelukkig en ontspannen maakt.

 

8. Breng veel tijd door samen

Heb plezier samen! Leg je telefoon weg, zet de computer uit, laat het huishouden even voor wat het is en doe samen wat leuks. Dit hoeft helemaal niet bijzonder te zijn hoor! Een uur met jullie volle aandacht bouwen met de lego of koekjes bakken is hartstikke leuk. Als je kind veel positieve aandacht krijgt, zal hij ook minder om negatieve aandacht vragen. 

 

9. Stel realistische eisen

Het zijn en blijven kinderen. Ze kunnen een keer wat uit hun handen laten vallen, ze kunnen thuiskomen met een gat in hun broek, ze halen niet altijd goede cijfers op school, ze krijgen een keer een driftbui in de supermarkt en dat is allemaal niet erg.

 

10. Vertrouw op je eigen kwaliteiten

Jij kent je kind het beste van iedereen! Vertrouw en volg je moedergevoel. Je bent een goede moeder, écht waar. Misschien niet perfect, maar dat is niemand. 

 

Heb jij nog aanvullingen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355