10x Duurzamer leven met kinderen

12 Apr 2020

Ik denk dat ik niet hoef uit te leggen waarom we met z'n allen een stukje duurzamer zouden moeten gaan leven. Ik wil wél wat meer ingaan op hóe je dit nou kunt doen als gezin met kinderen. Want kleine kinderen zijn nou eenmaal grootverbruikers. Ze gebruiken dagelijks heel wat luiers en doekjes en de wasmachine draait ineens overuren. Ook schaf je er een enorme baby uitzet voor aan, groeien ze mega snel uit hun kleding en verzamelen ze binnen no-time bergen speelgoed. 

In deze blogpost vind je 10 tips om nét wat duurzamer te leven met kinderen. Allemaal kleine stapjes trouwens, zodat het toepassen heel eenvoudig is en je het langer volhoudt. 

 

1. Wasbare luiers

Ik hoef jullie vast niet meer te vertellen dat ik fan ben van wasbare luiers. Ondanks de extra wasjes, het wasmiddel, het water én de stroom zijn wasbare luiers verreweg het beste voor het milieu. Zelfs als je ze droogt in de droger!

Als je op 60 graden wast de de droger gebruikt, is de uitstoot van broeikasgassen 1,5 keer lager. Als je geen droger gebruikt is de CO2 uitstoot zelfs 2,5 keer lager! 

 

Lees ook: Wasbare luiers: 10 veelgestelde vragen en antwoorden.

 

2. Wasbare snoetenpoetsers

Misschien zijn wasbare luiers nog een brug te ver. Overweeg dan in ieder geval wasbare snoetenpoetsers. Dit kunnen gewoon washandjes zijn die je natmaakt met water. Of hydrofielen waar je er vast een heleboel van in huis hebt. Je kunt ook kiezen voor speciale doekjes. Die worden verkocht door wasbare luier webshops. 

Naast dat dit goed is voor het milieu, is het ook goed voor de huid van je kind.

 

3. Rietjes

Kinderen zijn dol op rietjes. En dat snap ik best! Maar herbruikbare rietjes zijn net zo leuk. Als jullie regelmatig plastic wegwerprietjes gebruiken, schaf dan eens een setje RVS, glazen, bamboe of siliconen rietjes aan.

 

4. Minder in bad

Heel veel kinderen gaan dagelijks in bad. Zonde! Je verspilt er een heleboel water mee en daarnaast droogt warm water de huid uit. 1 Tot 3 keer per week badderen (of nog beter; douchen) is meer dan voldoende. Dat betekent natuurlijk niet dat je je kind de andere dagen niet kunt wassen. Maar kies dan voor een natte washand.

 

5. Kleding

Jonge kinderen groeien heel snel uit hun kleren en wat oudere kinderen komen regelmatig thuis met een gat in hun broek. Zonde dus om altijd nieuwe kleren te kopen. Kijk eens op Marktplaats of bij de plaatselijke kringloop winkel. Daar zijn hele mooie items te vinden. Is dat niks voor je? Je kunt tegenwoordig ook kinderkleding huren. En zoek anders in ieder geval duurzame merken uit.

 

Lees ook: 10x Duurzame kinderkleding merken

 

6. Niet met het vliegtuig op vakantie

Probeer dit jaar eens wat dichterbij huis te blijven of om in ieder geval niet te vliegen. Een zonvakantie van 2 weker naar Bali voor 4 personen geeft een uitstoot van 16.000 kg CO2. Een kampeervakantie van 2 weken naar Frankrijk veroorzaakt 'maar' 750 kg CO2. Groot verschil he?!

 

Lees ook: Met kinderen op vakantie? Vervang verre droombestemmingen door (bijna) identieke bestemmingen in Europa!

 

7. Cadeautjes

Kinderen verzamelen in een jaar tijd heel wat cadeautjes. Vooral met verjaardagen en feestdagen. Het is veel duurzamer om uitjes/belevenissen te vragen of om aan meerdere mensen 1 groot cadeau te vragen. Dan krijgt je kind waarschijnlijk meteen iets wat hij of zij écht graag wil.

 

8. Speelotheek en bibliotheek

Hebben jullie al een abonnement op de speelotheek en bibliotheek? Zo hebben jullie regelmatig andere boeken en ander speelgoed in huis zonder het allemaal zelf aan te schaffen. Delen is duurzaam!

 

9. Broodtrommel en fles drinken

Nemen jullie nu brood mee in plastic boterhamzakjes? Verruil die dan voor broodtrommels of herbruikbare boterhamzakjes (die hebben hele leuke printjes!). En in plaats van pakjes of flesjes drinken, kun je natuurlijk beter kiezen voor herbruikbare bekers en flessen. 

 

10. Minder vlees

Vlees veroorzaakt 40% van de klimaatbelasting door voedsel van de gemiddelde Nederlander en mag dus ook niet in dit rijtje ontbreken. Ik zal je echt niet vertellen dat je moet stoppen met het eten van vlees, maar probeer eens een beetje te minderen. Als je 2 dagen in de week geen vlees of vis eet, bespaar je 130 kilo CO2 per jaar (per persoon).

 

Hoeveel punten uit dit rijtje pas jij toe? Wat voor duurzame keuzes maak jij?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nieuwste blogs
Please reload

Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwsbrief
Uitgelichte berichten

De bevaltrends in 2020

17 Jan 2020

1/8
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18), zwanger van een tweede kindje, pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355