10x wat je beter niet tegen je kind kunt zeggen

Er zijn een aantal zinnetjes die heel veel ouders regelmatig gebruiken, maar die je toch echt beter niet tegen je kind kunt zeggen. Deze dingen kunnen nadelig zijn voor de relatie met je kind of voor zijn/haar vertrouwen. De kans is groot dat je deze dingen af en toe tegen je kind roept, maar misschien is het toch goed om eens na te denken over een andere formulering. Hier komen ze:

 

1. Niet huilen hoor!
Door deze zin kan je kind gaan denken dat het niet goed is om te huilen en dat hij zijn emoties niet altijd mag uiten. Je kind moet juist leren dat het normaal is om te huilen als je verdrietig bent of pijn hebt. Vraag je kind waarom hij aan het huilen is en praat hier samen over. 

 

2. Niet bang zijn
Nu vertel je je kind eigenlijk dat hij niet bang hoeft te zijn voor die draak in zijn kledingkast of die heks onder zijn bed. Niet zo tactisch hè? Neem de angst van je kind serieus en praat hier samen over. 

 

3. Omdat ik het zeg
Dit is nou niet echt een goede reden om te stoppen met dat springen op de bank of ander kattenkwaad. Geef gewoon een goede, eerlijke reden. Bijvoorbeeld: 'De bank gaat stuk als jullie er vaak op springen' of 'Ik ben bang dat je tijdens het springen van de bank af valt.'

 

4. Ik doe het wel
Probeer eens wat meer op je handen te gaan zitten. Je kind leert zo zelfstandig te worden en krijgt hij meer zelfvertrouwen. Als het niet lukt kun je helpende vragen stellen zoals: 'Denk je dat het grote blokje onderop of bovenop hoort?'. Als het dan nog steeds niet lukt, kunnen jullie het samen proberen. Wedden dat je kind super trots is als hij het helemaal zelf gedaan heeft!

 

5. Wacht maar totdat je vader/moeder thuiskomt!
Met deze zin maak je van de andere ouder de slechte/gemene ouder en daarnaast vertel je je kind eigenlijk dat je de situatie niet onder controle hebt. Dat zorgt er écht niet voor dat je kind beter naar je gaat luisteren. Los de situatie dus gewoon zelf op.

 

6. Niks aan de hand

Niks aan de hand? Voor jouw kind is er wel degelijk wat aan de hand. Hij heeft misschien zijn knie geschaafd of zijn kleine teen gestoten en dat doet hartstikke veel pijn. Je kind huilt niet voor niks: je kind heeft pijn of is geschrokken. Benoem de emoties van je kind en toen hier begrip voor. Zo help je je kind zijn eigen emoties herkennen en reguleren. Bijvoorbeeld: 'Je knie doet erg veel pijn he? Zal ik er een pleister op doen?'

 

7. Voorzichtig!
Kinderen houden van gevaarlijk gedrag zoals klimmen in hoge bomen en ouders roepen dan vaak: 'voorzichtig!'. Zonder verdere uitleg is dit woordje alleen erg betekenisloos. Daarnaast verliest het woordje zijn impact als je het regelmatig gebruikt. Het brein is namelijk zo ingesteld dat we dingen die we vaak horen, uitfilteren. Geef in plaats van 'voorzichtig' te roepen concrete instructies zoals: 'neem je tijd', 'remmen voor de bocht', 'houd afstand van je broertje' of 'loop maar wat langzamer'.

 

8. Nooit met vreemde mensen praten
Je bedoelt dit natuurlijk goed als ouder, maar wat nou als je kind verdwaald is? En wat nou als je kind onderuit is gegaan op zijn fiets en een lieve mevrouw je kind wilt helpen? Je kunt beter samen met je kind verschillende scenario's doorspreken en je kind veilige opties geven om hulp te vragen. Bijvoorbeeld politieagenten en moeders met kinderen. 

 

9. Als je je bord niet leeg eet, krijg je geen toetje
Dreigen heeft echt helemaal geen zin. Je creëert alleen maar een gespannen sfeer aan tafel en je kind ontwikkelt alleen maar een grotere afkeer voor bijvoorbeeld groenten. Zet het hoofdgerecht gewoon voor zijn neus en wordt niet boos als hij zijn bord niet leeg eet. Vervolgens worden deze borden weggehaald en komt er gewoon voor iedereen een toetje op tafel (als jullie toetjes eten). 

 

10. Goedzo!
Kinderen vinden complimenten fijn, maar uit onderzoek blijkt dat kinderen ook afhankelijk kunnen worden van jouw aanmoediging en daardoor geen eigen motivatie ontwikkelen. Geef dus niet voor ALLES een compliment, maak de complimenten zo specifiek mogelijk en richt je vooral op het proces in plaats van het resultaat. 

Denkt je nu: 'Shit, ik gebruik ze allemaal!'? Geen paniek! Zo erg is het gebruik van deze zinnetjes ook weer niet. Kies 1 of 2 zinnetjes uit en probeer daar de komende tijd eens op te letten :).

Hoeveel van deze uitspraken gebruik(te) jij?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355