10x wat je iedere dag tegen je kind zou moeten zeggen

25 Jan 2018

Je gaat er waarschijnlijk vanuit dat je kinderen wel weten hoeveel je van ze houdt en hoe trots je op ze bent, maar toch is het goed om de onderstaande zinnen regelmatig uit te spreken. Hiermee tover je gegarandeerd een glimlach op het gezicht van je kind. Moet dit echt allemaal iedere dag? Nee hoor. Het heeft weinig zin als je het rijtje afwerkt op de automatisch piloot. Maar spreek de zinnen vooral uit als de situatie erom vraagt. Hier komen ze:

 

1. Ik hou van jou
Een inkoppertje. Toch kun je dit niet vaak genoeg tegen je kind zeggen!

 

2. Ik ben blij dat jij mijn kind bent

Wedden dat je kind het fantastisch vindt om dit van je te horen?

 

3. Je maakt me gelukkig
Een simpel, maar super krachtig zinnetje!

 

4. Je bent uniek
Hiermee vertel je je kind eigenlijk dat hij niet zo goed hoeft te kunnen voetballen als de buurjongen of zo goed hoeft te rekenen als zijn klasgenootje. Hij is uniek en helemaal goed zoals hij is.

 

5. Ik weet dat je het kan

Moedig je kind regelmatig aan. Hiervan krijgt hij doorzettingsvermogen en ook nog eens heel veel zelfvertrouwen als het lukt. Soms hebben kinderen dat extra zetje in de rug nodig en dat zetje kun jij zijn. 

 

6. Ik vertrouw je
Deze 3 woorden zijn ook heel belangrijk. Als je je kind vertelt dat hij je hem vertrouwt, zal hij je vertrouwen ook minder snel beschamen. 

 

7. Ik ben trots op je, omdat...
Kom maar op met die complimenten! Complimenten maken kinderen super blij. Het is wel een stuk effectiever als je niet bij ALLES een compliment geeft en als je specifiek bent. Bijvoorbeeld: 'Ik ben trots op je, omdat je zo je best hebt gedaan op deze tekening.'

 

8. Ik vind het fijn dat je...
Nog zo'n mooi compliment! Wist je dat kinderen minder negatief gedrag vertonen als je meer positief gedrag beloont? Ook hier geldt dat je het beste zo specifiek mogelijk kunt zijn. Bijvoorbeeld: 'Ik vind het fijn dat je mama kwam helpen met het dekken van de tafel.'

 

9. Soms lukt iets niet en dat is niet erg

Geef je kind mee dat hij niet alles hoeft te kunnen. Het is fantastisch als hij iets nieuws probeert, maar het hoort bij het leven dat je sommige dingen niet kunt. Dat is helemaal niet erg. 

 

10. Hoe was je dag?

En dan geen genoegen nemen met 'goed' (oké, misschien wel bij je puberzoon), maar wees geïnteresseerd en ga een echt gesprek aan. Hoe was het vandaag op school? Met wie heb je gespeeld? Wat vond je het leukste? Wat deden jullie tijdens de gymles?

Zeg jij dit wel eens tegen je kind? En heb jij nog aanvullingen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355