De time-out

20 Apr 2017

De time-out is een strategie die veel ouders kennen, maar waarvan ze vaak niet precies weten hoe ze dit moeten uitvoeren. De time-out is een effectieve opvoedstrategie, mits deze op de juiste manier wordt toegepast. 

Bij het effectief uitvoeren van de time-out gebruik je de volgende stappen: 

1. Geef je kind één waarschuwing. Benoem hierbij het ongewenste gedrag en wat er gebeurt als dat gedrag niet stopt. 

Voorbeeld: Bas, ik wil niet dat je met je auto's gooit, want dan gaan ze kapot. Met auto's kan je rijden. Als je het nog een keer doet, krijg je een time-out. 

 

2. Als het ongewenste gedrag niet stopt, zet je je kind op de time-out plek. Dit kan de trap, een kleedje of een speciaal stoeltje zijn. Let erop dat je kind niet wordt afgeleid en tot rust kan komen op deze plek. Vertel nu op een rustige toon en op ooghoogte waarom het kind een time-out krijgt en wat er nu van hem of haar verwacht wordt. 

Voorbeeld: Bas, je bleef met je auto's gooien terwijl ik had verteld dat dat niet mag. Nu moet je vier minuten stil op dit stoeltje blijven zitten. Daarna kom ik weer terug.

 

3. Laat je kind hier een aantal minuten zitten. Het beste kun je één minuut per levensjaar aanhouden, maar maximaal vijf minuten. Een kind van vier moet dus vier minuten blijven zitten.

 

4. Als je kind niet blijft zitten, zet je hem iedere keer terug zonder oogcontact te maken of te praten. De tijd gaat elke keer opnieuw in. Houd vol! Als je kind dit niet gewend is, kan dit best een poosje duren. 

 

5. Als je kind is blijven zitten, ga je na deze tijd naar je kind toe. Je vertelt dat hij of zij terug mag komen, omdat hij de aangegeven tijd stil is geweest en maakt het samen goed door bijvoorbeeld een knuffel. Ga nu verder met waar jullie mee bezig waren.

Voorbeeld: Bas, je moest op dit stoeltje zitten, omdat je met je auto's gooide. Je bent goed blijven zitten dus nu mag je weer lekker verder spelen. Krijg ik nog een knuffel?

De time-out is, naar aanleiding van Jo Frost, Supernanny, ook veel negatief in het nieuws geweest, omdat deze strategie schadelijk zou zijn voor kinderen. Er is echter geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat dit aantoont. De time-out is een effectieve opvoedstrategie, mits deze op de juiste manier wordt toegepast en de strategie wordt dan ook regelmatig gebruikt tijdens opvoedingsondersteuning.

Succes! 

Heb jij de time-out wel eens toegepast? Hoe verliep dit?

Bron: http://www.triplep-nederland.nl/nl-nl/triple-p-in-het-kort/nieuws/time-out-is-niet-schadelijk-voor-kinderen/ 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355