Een pedagogische tik, huisarrest of toch een goed gesprek?

23 Apr 2017

Al generaties lang stellen de ouders de vraag hoe ze er het beste voor kunnen zorgen dat hun kind goed luistert. Ontwikkelingspsychologen hebben hier onderzoek naar gedaan en geven de volgende vijf richtlijnen:

 

1. In Westerse culturen werkt voor de meeste kinderen autoritatief ouderschap het beste.

Bij autoritatief ouderschap stel je als ouder redelijke grenzen en leg je de regels duidelijk uit. Er is veel overleg met je kind en er is ruimte voor zijn of haar eigen inbreng. Er is sprake van gezag en liefde en het zelfstandige gedrag van je kind moedig je aan.
 

Voorbeeld: Willen je kinderen pas om 18:30 eten, omdat zij nog buiten willen spelen met hun vriendjes terwijl jullie als ouders al om 17:30 willen eten? Ga met je kinderen in gesprek, luister naar hun argumenten en kom tot een compromis. De kans is groot dat als jullie om 18:30 of om 18:00 gaan eten de kinderen een leuke middag hebben gehad en vrolijk aan de eettafel zitten. Dat is een fijne uitkomst toch? Je hoeft de mening van je kinderen natuurlijk niet altijd mee te nemen in je beslissing.

 

2. Slaan is nooit een geschikte techniek om gehoorzaamheid af te dwingen!

Slaan is niet alleen minder effectief om ongewenst gedrag af te leren, maar heeft daarnaast ook negatieve effecten op je kind zoals agressiever en angstiger gedrag. Daarnaast is het in Nederland verboden.

 

3. Kies voor een time-out als straf.

Bij de time-out worden kinderen uit de situatie gehaald waarin ze zich hebben misdragen. Ben je benieuwd hoe je die time-out nou effectief toepast? Toevallig heb ik daar ook een blog over geschreven. Lees ook: De Time-out.
 

4. Pas de discipline aan de eigenschappen van je kind en de situatie aan.

Houd rekening met de persoonlijkheid van je kind en pas de discipline hierop aan. Bij sommige kinderen is het misschien al genoeg om te vertellen dat je het gedrag erg vervelend vindt, terwijl dit bij andere kinderen geen indruk zal maken.

 

5. Gebruik routines om conflicten te vermijden.

Conflicten vermijden is natuurlijk nog veel fijner dan conflicten oplossen! Door routines aan te houden zal het kind eerder luisteren en voorkom je dat een gevecht steeds terugkeert.
 

Voorbeeld: Is bedtijd bij jullie elke avond weer een strijd? Pas een vaste routine toe door bijvoorbeeld elke avond samen een boekje te lezen, een kus te geven en daarna weg te lopen. Zo is het voor het kind duidelijk wanneer jij als ouder weggaat en wanneer hij echt moet gaan slapen.

 

Bron: Feldman, R. S.(2013). Ontwikkelingspsychologie. Amsterdam: Pearson. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Het zomer/verlof rooster van Online opvoeden

29 Jun 2020

1/10
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355