Positief opvoeden

28 Apr 2017

Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van opvoedstijlen op de ontwikkeling van kinderen. Positief opvoeden blijkt een hele positieve invloed te hebben. Positief opvoeden gaat het ontstaan van sociaal-emotionele problemen bij kinderen tegen en bij kinderen met gedragsproblemen leidt het tot een afname van het probleemgedrag. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk, dat positief opvoeden?

 

1. Emotioneel steunen

Biedt je kinderen warmte en geborgenheid, reageer op de signalen van je kind, beloon goed gedrag en toon affectie.

Voorbeeld: Is je kind boos, omdat het hem niet lukt om zijn schoenen aan te trekken? Zeg dan dat je ziet dat hij boos is, maar dat je super trots bent dat hij zo zijn best doet om zijn schoenen aan te trekken. Geef even een aai over zijn bol en moedig hem dan aan om door te gaan of help een handje als het toch nog te moeilijk blijkt.

 

2. Responsief begeleiden

Stel grenzen, blijf goed op de hoogte van het doen en laten van je kind, beloon goed gedrag en straf wanneer dit nodig is (met mindere mate).

Kijk bijvoorbeeld op www.gratisbeloningskaart.nl voor leuke beloningskaarten voor het leegeten van het bord, het proeven van een groente of het plassen op de wc. Een goede manier van consequenties stellen is de time-out. Lees ook: De time-out.

 

3. Eigenheid respecteren

Luister naar je kind, neem je kind serieus, geef uitleg, wees consequent, maar toch flexibel en en geef je kind ruimte en zelfstandigheid.

Voorbeeld: Moet je kind altijd om 17:30 thuis zijn, maar wil je kind een half uurtje later thuiskomen, omdat hij film aan het kijken is bij een vriendje thuis? Maak dan gerust een keertje een uitzondering! Vertel dat hij een half uurtje later thuis mag komen, omdat je het leuk voor hem vindt dat hij de film af kan kijken en omdat hij het zo goed gevraagd heeft. Wens hem veel plezier en morgen zal hij weer om 17:30 thuis zijn.

 

Welke punten hieruit hanteer jij thuis?

 

Bron: Scholte, E., & Ploeg, J. van der. (2017) Handboek sociaal- emotionele vaardigheden. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355