Een consistente ouder zijn, hoe doe je dat?

30 Apr 2017

Het is belangrijk om als ouder consistent te zijn: doen wat je zegt en volhouden. Doe je dit niet, is de kans groot dat je kinderen niet meer naar je luisteren, omdat ze weten dat er een kans is dat ze hun zin krijgen. Als een kind na 15 minuten drammen uiteindelijk toch zijn zin krijgt, waarom zou hij de volgende keer dan ook niet blijven zeuren?

 

Toch is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Kinderen pakken je in, kunnen doorgaan totdat je ze héééél graag achter het behang wil plakken en laten je ongemakkelijk voelen in openbare ruimtes zoals met een driftbui in de supermarkt. Op de korte termijn is het dan makkelijker om toe te geven, maar op de lange termijn zeker niet!

 

Daarom geef ik 6 tips om een consistente ouder te worden:

 

 1. Begin met het bedenken van realistische regels.
  Waar mogen de kinderen spelen? Waarmee mogen de kinderen spelen? En welk gedrag is toegestaan? Ga voor een paar duidelijke regels in plaats van voor een waslijst vage regels.

 2. Denk na voordat je iets zegt.
  Het moet natuurlijk wel haalbaar zijn! Je kan zeggen dat je kind niet mee mag naar de dierentuin als hij niet binnen vijf minuten zijn schoenen aan heeft, maar laat je je kind echt alleen thuis? Waarschijnlijk niet.

 3. Geef je kind bij ongewenst gedrag een keuze:
  Of je stopt met dit gedrag, of…. (zelf gekozen consequentie). De consequentie kan bijvoorbeeld een time-out zijn.

 4. Houd je aan je woord!
  Kinderen willen een ouder die consistent is. Kinderen hebben grenzen nodig en zo leren ze dat ze kunnen vertrouwen op wat je zegt.

 5. Het is niet erg als ze je een keer een rotzak noemen.
  Niemand is ooit ouder geweest zonder dat zijn of haar kind een keer heel erg boos is geweest.

 6. Houd vooral vol!
  In het begin kan het best een tijdje duren voordat je kind ophoudt met zeuren, maar dit zal steeds minder worden, omdat ze weten dat je niet zult zwichten.

 

Succes! Je kan het!

 

Hoe consistent ben jij?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355