Een zindelijke peuter

Veel ouders stellen de vraag wanneer ze met zindelijkheidstraining moeten beginnen. In Westerse landen worden kinderen gemiddeld tussen de 24 en 36 maanden overdag zindelijk. Voordat ze ook zonder luier kunnen gaan slapen, ben je vaak nog wel een aantal maanden verder.

Zindelijkheidstraining is niet heel moeilijk. De truc is om niet te vroeg te beginnen! Je kind moet er zowel lichamelijk als emotioneel klaar voor zijn. Als ouder kun je graag willen dat je kind zindelijk wordt, maar in de praktijk bepaalt het kind wanneer het op de wc of op het potje gaat plassen.

 

Wanneer is mijn kind er klaar voor?

Peuters beginnen pas na 18 tot 24 maanden te beseffen hoe het voelt als ze aandrang krijgen. Voor die tijd overkomt het ze gewoon en heeft het geen zin om al met zindelijkheidstraining te beginnen. Peuters geven meestal zelf tekens wanneer ze klaar zijn voor het potje of de wc. Ze rennen bijvoorbeeld tijdens het plassen naar de hoek, gaan hurken, hebben uren lang een droge luier, geven aan dat hun luier vies is (‘Boebie!’ Of ‘Ik poep!’), ze vertellen dat ze moeten plassen of poepen of brengen een schone luier. Raak niet in paniek als je kind deze tekens niet geeft, want elk kind is anders!

 

Hoe begin je?

Als jij denkt dat je kind er klaar voor is, kan je beginnen!

  • Je begint met een korte uitleg over het potje. Je kan bijvoorbeeld een pop op het potje zetten om te laten zien hoe het moet.

  • Daarna kun je je kind af en toe, bijvoorbeeld als je ziet dat je kind moet plassen of poepen, op het potje zetten.

  • Nadat je het zitten op het potje voor elkaar hebt gekregen, is het een kwestie van je kind consistent op het potje zetten en dit aanmoedigen. Wees vooral geduldig en dwing je kind niet als hij niet wil!

  • Ook ongelukjes horen er in het begin nog gewoon bij. Wordt dan vooral niet boos. Toen je kind leerde lopen en af en toe viel, werd je vast ook niet boos.

 

Wacht dus totdat je kind er klaar voor is en begin dan rustig en geduldig aan het zindelijk worden. Lukt het niet meteen? Wacht dan een paar weken en probeer het dan gewoon opnieuw! Uiteindelijk worden (bijna) alle kindjes zindelijk!

 

Succes!

 

Op welke leeftijd werd jouw kindje zindelijk?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355