Baby's, peuters en tablets

Kinderen groeien tegenwoordig op met beeldschermen, héél véél beeldschermen. Je vindt ze overal: thuis, op het kinderdagverblijf, op school, in de trein en op straat. Ouders hebben hier veel vragen over, want wat is nou verantwoord?

 

Belangstelling

Tussen de drie en vijf maanden krijgen baby’s al belangstelling voor tablets. Door de beweging in het beeld en de geluiden trekken tablets hun aandacht. Baby’s met enige controle over hun vingerbewegingen proberen vaak al uit wat ze met een tablet kunnen en jonge kinderen kopiëren vaak het gedrag van hun broertjes, zusjes en ouders. Vanaf twee jaar gaan kinderen de tablet ook doelgericht gebruiken.

 

Effecten van tablets op de ontwikkeling van jonge kinderen

Er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar de effecten van het gebruik van media op de ontwikkeling van baby’s, dreumesen en peuters. Er is wel onderzoek gedaan naar de invloed van televisie op de ontwikkeling van kinderen vanaf drie jaar en daaruit blijkt dat media-apparaten kinderen positief kunnen beïnvloeden als ze met de juiste begeleiding worden aangeboden. Vooral interactieve media die goed zijn afgestemd op de leeftijd van het kind kunnen de ontwikkeling positief beïnvloeden. Verantwoorde programma’s zijn onder andere Het Zandkasteel en de Teletubbies. Het is belangrijk dat kinderen daarnaast een gevarieerde tijdsbesteding hebben met voldoende tijd voor slapen, spelen, bewegen en contacten met anderen. Teveel tijd besteden aan media gaat hier ten koste van en is dus niet meer positief voor de ontwikkeling.

 

De rol van jou als ouder

Het is vooral belangrijk dat je als ouder je kind goed begeleidt bij het mediagebruik. Maak afspraken met je kind en andere verzorgers, wees hier consistent in (lees ook: een consistente ouder zijn, hoe doe je dat?), kies media die aansluit bij de ontwikkeling van je kind, biedt regelmatig dezelfde media aan, gebruik de media samen, praat met je kind over wat hij ziet en wees je als ouder bewust van je voorbeeldrol.

 

Aanbevolen tijd per dag

Het is moeilijk om een aanbevolen tijd voor mediagebruik per dag te geven. Als ouders mag je hierin je eigen keuzes maken, omdat elk gezin en elk kind anders is! Als je je kind maar een gevarieerde tijdsbesteding aanbiedt waarin er genoeg tijd is voor lichamelijke activiteiten als buitenspelen en sociaal contact met anderen.

 

Hoeveel tijd laat jij jouw kinderen doorbrengen met 'beeldschermen'?

 

Bronnen: Nederlands Jeugdinstituut. (2015). Factsheet mediagebruik. Utrecht: Nederlands Jeugdinstituut.

Nederlands Jeugdinstituut. (2015). Tipsheet mediagebruik. Utrecht: Nederlands Jeugdinstituut.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Het zomer/verlof rooster van Online opvoeden

29 Jun 2020

1/10
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355