Eerste, tweede, derde

Ouders van meerdere kinderen geven meestal aan dat alle kinderen een heel ander karakter hebben. In hoeverre heeft de plaats in het gezin daar invloed op?

 

Uit onderzoek blijkt dat de plaats in het gezin hier zeker invloed op heeft. Je hebt het conservatieve oudste kind, het populaire middelste kind en het grappige jongste kind.

 

Het oudste kind

Het oudste kind heeft meestal een hoger IQ dan de andere kinderen, heeft betere academische prestaties en is gevoelig voor autoriteit. Het oudste kind heeft veel verantwoordelijkheidsgevoel, is bazig tegenover broers en zussen en heeft veel leiderschapskwaliteiten. De verklaring hiervoor is dat ouders de meeste tijd besteden aan de oudste waardoor zij verstandelijk meer worden gestimuleerd.

 

Het middelste kind

Het middelste kind voelt zich goed met andere kinderen, zoekt contacten buiten het gezin, is een slimme onderhandelaar, zelfstandig en is sociaal vaardig en populair. Het middelste kind kan vaak goed zelfstandig werken en verlaat vroeg het ouderlijk huis. Dat is natuurlijk allemaal niet zo gek als je je bedenkt dat het middelste kind altijd moet concurreren met zijn broer of zus.

 

Het jongste kind

Het jongste kind windt anderen om de vingers, is gul, rebels, humoristisch, flexibel en creatief. Bij het derde kind worden ouders vaak wat makkelijker en minder streng, wat het rebelse en flexibele karakter kan verklaren. Ook krijgen ze vaak veel aandacht van de ouders, de broers en zussen en de omgeving. Schattig toch? Die jongste!

 

Als ouder is het belangrijk om je kinderen niet teveel met elkaar te vergelijken en de tijd en aandacht tussen de kinderen eerlijk te verdelen.

 

Gelukkig is de plaats in het gezin niet bepalend voor het karakter. Andere factoren zoals gender, afkomst en samenstelling van het gezin hebben nog een veel grotere invloed op de persoonlijkheid en intelligentie!

 

Herken jij deze verschillende gedragingen bij je eigen kinderen?

 

Bron: Dieleman, A. (2010). De eigen wereld van het kind. Bussum: Uitgeverij Coutinho.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355