Luiers en rode billen

Heel veel baby’s hebben er last van: luieruitslag. Luieruitslag is een geïrriteerde, rode, schrale huid op de huid die wordt bedekt door de luier. Luieruitslag komt door stoffen in de urine en ontlasting en door de luier zelf. Vooral bij het krijgen van tandjes hebben veel baby’s er last van (door de zure, vloeibare ontlasting)

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om luieruitslag te voorkomen of te verminderen:

 

1. Verschoon vuile luiers meteen!

Zo krijgen de stoffen uit de urine en de ontlasting niet de tijd om de huid te irriteren.

 

2. Gebruik geen babydoekjes

De zeep in de doekjes kan de huid irriteren. Gebruik in de plaats daarvan water en washandjes (en eventueel milde zeep) en smeer de billen in met een natuurlijke, milde zalf. (Lees ook: Verzorgingsproducten voor je kleine spruit)

 

3. Maak de plooien van je kindje goed schoon en droog

De plooien (bijvoorbeeld de liezen) worden snel over het hoofd gezien en hier komt de uitslag dan ook veel voor.

 

4. Laat je kindje even zonder luier ronddwalen

Zonder luier kan de huid even goed luchten. Doe dit nadat je kindje heeft geplast of gepoept en houd je kindje goed in de gaten om een nat vloerkleed te voorkomen!

 

5. Kies een ander merk luier of stap over naar wasbare luiers

Sommige kinderen zijn allergisch voor een bepaald merk luiers zoals Pampers. Andere merken zoals het Kruidvat huismerk kunnen de uitslag verminderen. Ook wasbare luiers zijn een hele goede optie! Wasbare luiers laten de huid ademen waardoor luieruitslag vaak als sneeuw voor de zon verdwijnt. Daarnaast zijn wasbare luiers ook veel milieuvriendelijker! En wist je dat het wassen van wasbare luiers helemaal niet zo’n vies klusje is? 

 

Lees ook: Wasbaar luieren of toch niet?

 

Luieruitslag kan nog veel meer oorzaken hebben zoals te krachtig wasmiddel, warm weer (zweet), gevoeligheid voor bepaald voedsel, spanning en virussen. Als de luieruitslag lang aanhoudt of als je je zorgen maakt, neem dan altijd contact op met de huisarts. De huisarts kan de oorzaak achterhalen en een speciale zalf voorschrijven.

 

Heeft jouw kindje last van luieruitslag? Wat helpt er bij jullie?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355