Baby's dragen doe je zo!

11 May 2017

Als ik op zaterdagmiddag lekker door de stad loop, zie ik heel veel ouders wandelen met hun baby in een draagdoek of draagzak. Super leuk natuurlijk, want baby’s genieten van het lichamelijk contact, voelen zich veilig en zijn beschermd tegen prikkels van buitenaf. Ook heb je als ouder lekker je handen vrij! Het is alleen wel belangrijk dat je je kindje draagt in een ergonomische draagzak. Wat dat precies is en hoe je die herkent, vertel ik in dit artikel.

 

Verschillende draagzakken

Simpel gezegd heb je draagdoeken en draagzakken. Draagdoeken zijn eigenlijk gewoon lappen stof die je zelf knoopt en zijn altijd ergonomisch. Draagzakken zijn voorgevormde zakken en kun je vaak simpel vastklikken. Bij draagzakken heb je ergonomische en niet ergonomische modellen. De eerste variant is wel goed voor het lichaam van je baby, de tweede variant niet. Helaas zijn veel ouders hier niet van op de hoogte en kopen zij zonder zich hier bewust van te zijn vaak een niet ergonomische draagzak van bekende merken zoals BabyBjörn (zij hebben inmiddels ook draagzakken die wél ergonomisch zijn).

 

Het verschil tussen ergonomische en niet ergonomische draagzakken

Het grootste verschil tussen deze varianten is de breedte van het stukje stof bij het kruis van je baby. Bij een niet ergonomische draagzak is dit maar een smal stukje, waardoor je baby op zijn kruis hangt en er een gevaar voor heupluxatie (heup uit de kom) bestaat. Al het gewicht van je baby hangt namelijk op het onderste deel van de wervelkolom en het bekken. Bij een ergonomische draagzak zit het kindje in de kikkerhouding. De stof loopt hier van knieholte tot knieholte en de knieën zitten hoger dan de billen. De heupen worden zo goed gespreid en de benen staan in een natuurlijke stand. Ook worden de schokken van het lopen bij een ergonomische draagzak over het hele lijfje opgevangen in plaats van op een klein vlak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In een ergonomische draagzak kan je kind vaak niet met het gezicht naar voren worden gedragen (er zijn uitzonderingen!). Dit kan je zien als een nadeel, maar dragen met het gezicht naar voren is helemaal niet goed voor de rug. De ruggengraat wordt zo in een onnatuurlijke houding gedwongen. Een alternatief is dragen op je rug. Zo kan je kindje ook alles prima zien (hij kijkt dan over je schouder)!

 

Voor jou als ouder is een ergonomische draagzak ook super fijn! De banden zijn vaak breder en beter te verstellen waardoor het gewicht over je hele lichaam wordt verdeeld en je veel minder snel last krijgt van rug- en schouderklachten.

 

Doen worden er dan zoveel 'verkeerde' draagzakken verkocht?

Maar waarom worden er dan zoveel niet ergonomische draagzakken verkocht? Dat komt doordat maar weinig ouders weten dat deze niet zo goed zijn voor je baby en je deze draagzakken vaak terugziet in films en reclames. Denk maar eens aan de film What to expect when you're expecting waar je 4 mannen met een baby in een niet ergonomische draagzak op hun buik ziet. En ja, wat ouders kopen, wordt (helaas) verkocht.

 

Fijne, ergonomische draagzakken

Een merk dat fijne ergonomische draagzakken verkoopt is Ergobaby. Karin Frost was een moeder met een visie: een babydraagtoestel maken dat de ontwikkeling van de ruggengraat van haar baby bevorderde, terwijl het gewicht van haar baby gelijkmatig werd verdeeld over de heupen en schouders van de ouder, om de belasting van haar rug en nek te verlichten. In 2003 werd haar visie werkelijkheid! Inmiddels heeft Ergobaby verschillende modellen die in samenwerking met medisch adviseurs zijn ontworpen. Zo is de Adapt te gebruiken voor pasgeboren baby’s tot kinderen van 20 kg! Dit model kost €139,90 en is verkrijgbaar in verschillende frisse en neutrale kleuren. De draagzakken van Ergobaby zijn verkrijgbaar bij verschillende winkels zoals Bol.com

Er zijn natuurlijk nog veel meer goede ergonomische draagzakken te vinden. Ik hoor vaak van ouders dat ze erg tevreden zijn over de draagzakken van Tula en Bondolino.

 

Heb je andere vragen over het kiezen van een geschikte draagdoek? Er zijn draagdoekconsulenten die alles weten over het dragen van je baby. Op draagdoekconsulenten.nl vind je een draagconsulent bij jou in de buurt!

 

Gebruik jij wel eens een draagdoek of -zak?

 

Wist je dat je ook zelf een draagdoek kunt maken? Hoe je dat doet lees je hier op de blog Mijn mama momenten.

 

Bron: http://hipdysplasia.org/developmental-dysplasia-of-the-hip/prevention/baby-carriers-seats-and-other-equipment/ 

 

*Dit artikel is op geen enkele manier gesponsord. Als je een draagzak koopt via de link naar Bol.com,  krijg ik hier wel een klein percentage van wat ervoor zorgt dat Online opvoeden kan blijven bestaan. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nieuwste blogs
Please reload

Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwsbrief
Uitgelichte berichten

De bevaltrends in 2020

17 Jan 2020

1/8
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18), zwanger van een tweede kindje, pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355