Inbakeren: levensgevaarlijk of perfecte oplossing?

23 May 2017

De meningen over dit onderwerp zijn sterk verdeeld: je baby wel of niet inbakeren? Het is belangrijk dat je baby goed slaapt en hier heb je als ouder heel veel voor over. Hoe vervelend is het niet als je elke avond rondjes moet rijden in de auto met je baby, voordat hij eindelijk gaat slapen? Of dat je constant naast het bedje moet zitten, omdat je baby anders wakker wordt en weer begint te huilen? Als je baby zo’n lastige slaper is, heb je vast wel eens nagedacht over inbakeren. Maar je hoort hier zoveel negatieve verhalen over… Het zou zelfs levensbedreigend zijn! Hoe zit het nou echt?

 

Wat is inbakeren?

Bij inbakeren wikkel je je baby in doeken van de schouders tot en met de voetjes. Bij de armpjes zit het doek strak en bij de beentjes wat losser. Door je baby in te bakeren wordt hij beperkt in zijn beweging, waardoor hij zich makkelijker kan overgeven aan zijn slaap.

 

Oude traditie

Inbakeren is een hele oude traditie. Vroeger werden de baby’s, inclusief hun hoofdje, hele dagen ingewikkeld. Op een gegeven moment kwamen ze erachter dat dit niet goed was voor de groei van de baby’s en inbakeren werd toen nauwelijks meer gebruikt.

 

Herontdekking

Ongeveer 20 jaar geleden werd inbakeren weer herontdekt, omdat baby’s slechter gingen slapen. Het moest natuurlijk wel anders dan in de 18e eeuw! Er is toen veel onderzoek gedaan waardoor baby’s nu anders worden ingebakerd. Het hoofdje wordt tegenwoordig vrijgelaten en er worden andere doeken en technieken gebruikt.

 

Onderzoek

Uit onderzoek van het Wihelmina Kinderziekenhuis blijkt dat inbakeren in combinatie met het verminderen van prikkels en het aanbrengen van voorspelbaarheid en regelmaat zorgt voor minder huilen en beter slapen bij baby’s die veel huilen.

 

Wanneer inbakeren?

Inbakeren wordt dus alleen gebruikt bij baby’s veel huilen van vermoeidheid, alleen maar hazenslaapjes doen of moeilijk zelf ik slaap vallen. Als je een tevreden baby hebt die goed slaapt, hoef je niks te doen (behalve genieten van je schattige slapende prins of prinsesje). Heb jij een baby die erg moeizaam slaapt? Dan kan je na gaan denken over inbakeren. Het is dan verstandig om eerst contact op te nemen met de jeugdarts of –verpleegkundige van het consultatiebureau. Zij kunnen samen met jou nagaan wat de oorzaak is van de onrust bij jouw baby en je meer vertellen over de veiligheid van inbakeren. Zo mag je je baby bijvoorbeeld niet inbakeren bij koorts, benauwdheid of na een vaccinatie.

 

Beginnen met inbakeren

Als een deskundige toestemming heeft gegeven voor het inbakeren van je kindje, kan je een keuze maken tussen traditionele inbakerdoeken of kant-en-klare inbakerzakken. Het voordeel van de tweede manier is dat het, vooral in het begin, veel makkelijker en sneller gaat. Het is wel belangrijk dat je kiest voor een veilige variant! Veel inbakerzakken van bekende merken zijn niet veilig, doordat de baby’s er in kunnen rollen of hun benen los kunnen maken. Pacco is een merk dat wél veilige zakken verkoopt. Er zit een duidelijke en uitgebreide gebruiksaanwijzing bij en informatie over wanneer je je baby wel of niet mag inbakeren, hoe je het bedje veilig opmaakt etc. De inbakerzakken van Pacco zijn te koop bij Bol.com via deze link. Het is bij elke inbakerzak in ieder geval belangrijk om goed de voorschriften te lezen. 

 

Afbouwen

Na 4 maanden begin je weer met het afbouwen, zodat je kindje bij 6 maanden goed slaapt zonder inbakerzak of -doeken. Je baby kan zich dan namelijk zo goed bewegen, dat het gevaarlijk begint te worden.

 

Voor meer informatie kun je terecht op www.inbakeren.nl, bij het consultatiebureau of bij een verpleegkundig babyconsulent.

 

Wat is jouw mening over inbakeren? Heb je er ervaring mee?

 

Bron: www.inbakeren.nl van Sylvie Zuidam (verpleegkundige niet praktiserend)

 

*Als je de Pacco inbakerzak koopt via de link uit dit artikel, ontvang ik hier een klein percentage over. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355