Het nut van babypraat

31 Jul 2017

Praat jij ook zo lekker hoog en overdreven tegen je baby? Dit noemen we in de volksmond ‘babypraat’ en bijna alle ouders doen het. Je ziet het in elke cultuur of gemeenschap bij zowel mannen als vrouwen. Maar wat is eigenlijk het effect van deze babypraat? Helpt het je kind bij het ontwikkelen van de taal of is dat hoge stemmetje overdreven en zinloos?

 

Wat is babypraat?

In de volksmond noemen we deze manier van tegen je baby praten ‘babypraat’. In de wetenschap wordt dit IDS (infant-directed-speech) of CDS (child-directed-speech) genoemd. Het komt wel allemaal op hetzelfde neer: je praat tegen je baby in een hogere toon met versimpelde woorden en korte zinnen. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar het effect van deze babypraat op de taalontwikkeling van baby’s en die bespreek ik vandaag.

 

Taalontwikkeling

Hoe meer woorden baby’s aangeboden krijgen, hoe sneller hun woordenschat groeit. Op 2-jarige leeftijd kennen kindjes waar veel tegen gesproken is meer woorden dan leeftijdgenootjes waar weinig tegen gesproken is (433 tegenover 169 woorden!). Niet niet alleen de hoeveelheid heeft invloed, maar ook de manier waarop je praat is belangrijk.

 

Het effect van babypraat

Baby’s worden erg blij van jouw hoge gebrabbel. Wist je dat baby’s veel langer luisteren naar babypraat dan naar volwassen taal? Ze onthouden er ook veel meer van. Toen ze in een onderzoek baby’s de woorden ‘hoed’ en ‘fiets’ aanleerden, bleek dat ze deze woorden makkelijker oppikten als ze werden gezegd in babytaal dan in volwassen taal.

Tevens brabbelen baby’s veel meer terug als je tegen ze praat met overdreven klinkers en een verhoogd stemmetje. DIt brabbelen is weer een voorloper van de woordproductie.
Tenslotte worden je emoties en intenties beter op je baby overgebracht als je praat in babytaal.

 

Babypraat is het meest effectief als je één op één tegen je baby praat, zonder andere volwassenen of kinderen in de buurt.

 

Taalontwikkeling stimuleren

Dus, hoe stimuleer je de taalontwikkeling van je baby tijdens de dagelijkse gesprekken?

 

 • Praat zoveel mogelijk tegen je baby

 • Zorg voor momenten waarop je één op één gesprekken hebt met je baby

 • Praat zoveel mogelijk met een hoge, blije stem

 • Zorg voor interactie door op elkaar te reageren

 • Praat langzaam en duidelijk

 • Maak gebruik van versimpelde woorden

 • Maak gebruik van korte zinnen

 • Benadruk de belangrijke woorden

 

De kans is groot dat je dit vanzelf al doet, dus dat je hier niet eens op hoeft te letten!

 

Praat jij ook in babytaal tegen baby’s?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355