Een baby met reflux

19 Jul 2017

Helaas is dit een veelvoorkomend probleem bij baby's: reflux. Je baby huilt dan veel van de pijn en geeft waarschijnlijk flink wat voeding terug. Wat voel je je dan machteloos als ouder! Ik vertel je wat reflux precies is en wat soms wat verlichting kan geven.

 

Wat is reflux?

Reflux is simpel gezegd het terugstromen van de maaginhoud in de slokdarm van je kindje. Doordat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag bij baby's vaak nog niet helemaal ontwikkeld is, komt reflux best wel vaak voor bij baby's. In de loop van het eerste jaar zal deze sluitspier zich verder ontwikkelen en vaak nemen de klachten dan ook af. 
Er zijn twee vormen reflux: gewone reflux en verborgen reflux. Bij gewone reflux spugen kindjes regelmatig. Bij verborgen reflux komt de maaginhoud ook naar boven, maar spuugt de baby het niet uit. De maaginhoud blijft bijvoorbeeld even in de keel en zakt dan weer naar beneden. 

 

De gevolgen van reflux

Zodra voeding in de maag komt, mengt het zich met maagsap. Maagsap bevat agressief zoutzuur. In de maag is dit niet erg, want de maag heeft hier een beschermlaagje voor. Als de maaginhoud weer in de slokdarm terecht komt, zoals gebeurt bij reflux, kan de slokdarm beschadigd raken door het agressieve maagsap. Hierdoor zou een slokdarmontsteking kunnen ontstaan. 

 

Wanneer ontstaat reflux?

Zoals ik net ook al zei, ontstaat reflux meestal doordat het sluitspiertje tussen de maag en de slokdarm nog niet helemaal ontwikkeld is. 

Het terugstromen van het eten gebeurt met name net na de voeding van je kindje en/of als je kindje (redelijk) plat ligt. Het kan ook ontstaan doordat je te druk met je kindje bent omgegaan na het voeden. Oorzaken die ook mogelijk zijn, maar niet zo vaak voorkomen, zijn: chronische verstopping in de darm en een vernauwing in de slokdarm. 

 

Kenmerken van reflux

De klachten kunnen variëren van mild tot zeer ernstig. Een arts kan vaststellen om welke vorm van reflux het gaat. Veel voorkomende klachten zijn:

 

 • Regelmatig teruggeven van voeding

 • Veel huilen door pijn

 • Snel geirriteerd zijn door de pijn

 • Slecht slapen door de pijn

 • Slecht eten door de pijn

 • Gewichtverlies door te weinig eten

 

Diagnose van reflux

Als je denkt dat je kindje reflux heeft, is het verstandig om contact op te nemen met een arts. De arts kan een aantal onderzoeken doen:

 

 • 24-uurs pH-meting
  Via de neus brengt de arts een slangetje in de slokdarm. Aan het eind van het slangetje zit een apparaatje dat de zuurgraad in de slokdarm meet. Dit blijft 24 uur zitten.

 • Röntgenonderzoek
  Bij dit onderzoek wordt er contractpap in de slokdarm gebracht. Dit zorgt ervoor dat de slokdarm zichtbaar is op de foto. Zo kan de arts afwijkingen opsporen. 

 • Kijkonderzoek van de slokdarm
  Bij dit onderzoek brengt de arts een slangetje via de mond de slokdarm in. Aan het eind van het slangetje zit een kleine camera met en lampje, zodat de arts de slokdarm goed van binnen kan bekijken. 

 

Deze onderzoeken zijn natuurlijk erg vervelend voor een baby. Daarom gebeurt zo'n onderzoek alleen als de arts twijfelt aan de diagnose. Meestal wordt de diagnose gewoon gesteld aan de hand van jouw verhaal. 

 

Behandeling van reflux

De behandeling is uiteraard afhankelijk van de soort reflux en de klachten. De algemene adviezen zijn:

 

 • Je kindje het eerste half uur na de voeding rechtop houden.

 • Vaker per dag kleinere voedingen geven.

 • Het kan helpen om het hoofdeinde van het bedje een beetje te verhogen.

 • Liggen op de buik kan veel verlichting geven. Dit is wel een risicofactor voor wiegendood. Blijf er dus zoveel mogelijk bij.

 

Als dat niet genoeg helpt, kan bij flesvoeding het indikken van de voeding door bijvoorbeeld johannesbroodpitmeel soms helpen. Als dat ook niet genoeg helpt, kan de arts overgaan tot het geven van medicijnen of in hele ernstige gevallen tot een operatie. Dit is wel heel uitzonderlijk.

 

Als je je zorgen maakt, is het dus altijd goed om contact op te nemen met een arts. Verder is het goed om te onthouden dat het heel veel voorkomt en meestal niet zo ernstig is. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf weer, omdat de sluitspier tussen de maag en de slokdarm verder ontwikkelt. In de tussentijd hoop ik dat de bovenstaande tips van verlichting kunnen bieden.

 

Heb jij ervaring met reflux? En wat hielp er bij jouw kindje?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355