Een tegenreactie op Suus

22 Jan 2019

Beste Suus, 

 

Je woorden spoken al een aantal dagen door mijn hoofd. En om mezelf even te verduidelijken: dat bedoel ik niet als compliment. Ik word er verdrietig en boos tegelijk van. Ik zal ze nog even herhalen voor de mensen die niet weten waar ik het over heb. In de Viva Mama schreef jij:

"Als jonge moeder kun je het je misschien niet voorstellen, maar best veel mensen nemen aanstoot aan het geven van borstvoeding in het openbaar. Afgelopen jaar bleek uit onderzoek van het Voedingscentrum dat een derde van de vrouwen het niet durft uit angst voor reacties van de omgeving. Misschien wel terecht, want steeds meer verschijnen er berichten in de media van voedende vrouwen die worden beschimpt ('Gadver!') of winkels worden uitgezet omdat ze hun bloedje en public aan de tiet hangen. Maar ja. Als je voedt op verzoek, is je enige andere optie binnen blijven totdat je kind overgaat op vast voedsel. Niet bepaald aanlokkelijk. Of haalbaar. Maar: een beetje rekening houden met mensen die het misschien onprettig vinden, is natuurlijk een kleine moeite. Ga bij voorkeur op een zo onopvallend mogelijke plek zitten en bedek je borst, bijvoorbeeld met een hydrofiele luier. Trek kleding aan die je discreet opzij kunt duwen of naar beneden kunt trekken. En ik zal hier vast geen vrienden mee maken, maar dreumesen (laat staan peuters, kleuters of basisschoolkinderen) in het openbaar de borst geven, is not done. Voor jou is het misschien ‘natuurlijk’, het gros van de mensen vindt dat weerzinwekkend. Dat kun je echt beter thuis doen."

 

Er zijn meerdere dingen die mij storen: Ten eerste vraag ik mij af waarom je je als voedende moeder moet verbergen? We hebben borsten om onze kinderen te kunnen voeden. Niet om je man (of vrouw) daarmee een plezier te doen. Misschien kunnen we beter wat aan die gedachtekronkel doen.

 

Ten tweede stoor ik mij aan de haakjes om het woord natuurlijk. Er is geen twijfel over mogelijk dat borstvoeding natuurlijk is. En ja, ook voor dreumesen, peuters en kleuters. Als we de onderzoeken induiken, zie je dat de natuurlijke speenleeftijd tussen de 2 en 7 jaar ligt. 

 

Ten derde stoor ik mij (ENORM!) aan het woord 'weerzinwekkend'. Pardon?! 

Op mijnwoordenboek.nl vind ik de volgende synoniemen van dit woord: afgrijselijk, afschuwelijk, afschuwwekkend, afstotelijk, afstotend, afzichtelijk, goor, gruwelijk, hemeltergend, hideus, lelijk, misselijkmakend en monsterlijk. Het rijtje ging nog even door, maar ik denk dat het nu wel duidelijk is. Het woord 'weerzinwekkend' past absoluut niet bij borstvoeding!

 

Ik denk dat het inmiddels wel duidelijk is wat ik van borstvoeding en voeden in het openbaar vind: normaal! Ik vind het doodnormaal om je kind te voeden met moedermelk. Ik vind dat een stuk normaler dan het drinken van de borstvoeding van een koe (al doe ik dat ook regelmatig). Ik vind het zelfs mooi. Heel mooi.

 

Ik ben blij dat er goede kunstvoeding is in Nederland voor vrouwen die geen borstvoeding kunnen geven of die er ongelukkig van worden. Ik was zelf ook bijna overgestapt op kunstvoeding vanwege allerlei problemen. Maar zolang moeder en kind genieten van de borstvoeding, zullen we ze dan met rust laten? Zullen we ze laten voeden op de manier die zij prettig vinden? Op de plek die zij fijn vinden? Ongeacht de leeftijd van het kind? En zullen we ze niet bang maken met woorden als 'weerzinwekkend'? Ik kan je namelijk verklappen dat voeden in het openbaar voor de meeste vrouwen al best een dingetje is. Zelfs zonder jouw lelijke woorden. En vind je het vervelend om een voedende vrouw te zien? Kijk dan gewoon de andere kant op. Probleem opgelost.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355