Kinderen van hoogopgeleide ouders spelen nauwelijks buiten

21 Jun 2019

Vijftien procent van de kinderen speelt eigenlijk nooit buiten. Deze kinderen hebben vooral hoogopgeleide ouders en wonen voornamelijk in de Randstad. Dit blijkt uit onderzoek van Jantje Beton. Deze cijfers zijn zorgelijk. Buitenspelen is namelijk erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen.

 

Onderzoek

Jantje Beton deed een grootschalig, representatief onderzoek naar buitenspelen onder 12.000 ouders. Hieruit blijkt dat kinderen gemiddeld 8,4 uur per week buitenspelen. Dat is maar 1 uur en 12 minuten per dag. 58% Van de ouders geeft aan dat hun kind minder dan dit gemiddelde buitenspeelt.

Uit dit onderzoek blijkt ook dat 15% van de kinderen nooit buitenspeelt. 1 Op de 7 kinderen zit dus gewoon altijd binnen. Uit dit onderzoek blijkt ook dat hoe hoger de ouders zijn opgeleid, hoe minder de kinderen buitenspelen. Uit het onderzoek blijkt dat deze ouders niet voldoende tijd hebben om hun kinderen actief aan te moedigen om buiten te gaan spelen. Daarnaast laten zij hun kinderen meestal zelf bepalen of en hoe lang ze naar buiten gaan. Directeur Dave Ensberg-Kleijkers: "We zien dat deze ouders beschermender zijn over hun kind en zelf weinig buitenspeelden toen ze jong waren. Als je zelf die ervaring niet hebt, moedig je je kind minder aan."

 

Gamen

Het verbaast je vast niet dat veel kinderen liever binnen spelen, vanwege het gamen. Dit zorgt voor een vicieuze cirkel. Want als er meer kinderen binnen aan het gamen zijn, zijn er minder speelmaatjes in de buurt te vinden. En dat maakt het buitenspelen weer minder aantrekkelijk. Meer dan 50% van de kinderen die buitenspeelt, speelt vaak alleen. 

 

Lees ook: 7x Super tof buitenspeelgoed.

 

Buitenspelen belangrijk

Keer op keer blijkt uit onderzoek dat vrij buitenspelen enorm belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Het is goed voor de creativiteit, voor de motoriek, voor het probleemoplossend vermogen, voor het zelfvertrouwen, voor de intellectuele ontwikkeling, om te leren samenwerken, het vermindert de kans op overgewicht, het vermindert de kans op hartproblemen op later leeftijd en het is goed voor het gevoel van geluk en welbevinden. Ensberg-Kleijkers: "Deze kinderen die nooit buitenspelen lopen het risico zich niet optimaal te ontwikkelen."

 

Hoeveel uur schat jij dat jouw kind(eren) per week buitenspeelt/buitenspelen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355