Schuldgevoelens als ouder: ze horen erbij

8 Jul 2019

Vorige week had ik piketdienst. Dit houdt in dat ik gedurende een week 24 uur per dag dienst heb. Ik kan dag of nacht opgeroepen worden om aan de slag te gaan. De ene maand is het rustiger dan de ander maar vorige week was het extreem druk. Ik had meerdere casussen tegelijk waardoor ik ook in het weekend en de avond aan het werk moest. 

 

Maar hoe moest dat nou met onze kinderen? Gelukkig werd ik opgeroepen op mijn vrije dag en op een weekenddag waardoor mijn partner thuis was om de kinderen op te vangen. Ik vertrok op zaterdag voor het middageten en kwam pas weer thuis toen de kinderen allang weer op bed moesten liggen. Gelukkig hield mijn man een klein beetje rekening met mij zodat we elkaar ten minste nog eventjes konden zien. Tijdens inzetten ben je continu bezig. Tijd om met je gedachten af te dwalen is er niet echt. Iedere gram concentratie is vereist. Toen ik om tien uur ’s avonds weer naar huis reed en besefte dat ik de kinderen niet wakker zou aantreffen, voelde ik mij best schuldig.

 

Mijlpalen missen

Ik weet en besef mij dat er meerdere vaders en moeders - dus ook lezers van deze blog - zijn die door hun werk niet altijd bij hun kinderen kunnen zijn. Of bepaalde mijlpalen moeten missen. Soms hebben ouders ook weinig keus. Ik heb gelukkig vrij flexibel werk waardoor ik een groot deel van mijn eigen agenda beheers maar soms zijn er afspraken waar je niet onderuit komt. Of is er een crisiscasus, zoals afgelopen week bij mij het geval was, waardoor je niet altijd je kind naar zijn of haar sportles kan brengen of een knutselmiddag moet missen op de school van je kinderen.

 

Schuldgevoel

Dat wij als ouders ons weleens schuldig voelen is onderdeel van het ouder zijn. Gelukkig zijn kinderen flexibel en veerkrachtig en vinden ze het vaak op dát moment niet leuk maar zijn ze het ook vrij snel vergeten. Het zijn meestal de ouders die nog lang met een naar gevoel in hun buik blijven rondlopen. En dat gevoel is dus meestal een schuldgevoel. Dit gevoel mag er zijn. We kunnen niet overal bij zijn. 

 

Tijd voor jezelf

Is het dan erg als we soms even afstand willen nemen van het ouder zijn? Ook dít hoort bij ouderschap. Sterker nog, het is erg belangrijk dat we niet altijd met onze neus bovenop onze kinderen en alle andere verantwoordelijkheden zitten. Het is juist belangrijk dat er ook tijd voor onszelf is. Ook hier voelen we ons wel eens schuldig over; onze kinderen bij onze partners, oppas, ouders of vrienden achterlaten zodat wij even kunnen winkelen, naar de sauna kunnen of misschien wel even een weekje alleen of met een vriendin op vakantie kunnen. Begrijpelijk gevoel, maar met een opgeladen gevoel thuis komen is ook erg belangrijk.

 

Balans

Kinderen opvoeden is een rollercoaster. Niet alleen een rollercoaster qua moeilijkheden maar ook een rollercoaster qua gevoelens. Soms voel je je alleen en denk je dat jij de enige bent die met opvoed-schuldgevoelens zit. Dit klopt zeker niet. Ook andere mama’s en/of papa’s zitten soms wel eens met opvoed-schuldgevoelens. Het hoort er nu eenmaal bij, zolang er maar een balans is. En met een balans bedoel ik ook: balans tussen er zijn voor je gezin en goed voor jezelf zorgen.

 

Heb jij wel eens zulke schuldgevoelens?

 

Deze blog is geschreven door Vanessa Wenners – Lo-A-Njoe, orthopedagoog en moeder van 3 kinderen. Vanessa is o.a. opvoedblogger en blogt- vaak met humor- over haar ervaringen als moeder en over wat zij meemaakt in het leven. Via de Facebookpagina’s @ParenthingNL en @opvoedblogsikbenouder of de website ikbenouder.nl kun je haar blogs lezen.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355