3 Redenen waarom je beter niet op je rug kunt bevallen

Zo'n 85% van de vrouwen bevalt liggend op haar rug in bed. En dat is een beetje raar. Want de rugligging is in principe geen natuurlijke baringshouding. In vergelijking met andere posities, heeft de rugligging behoorlijk wat nadelen. In dit artikel zet ik 3 nadelen van de rugligging tijdens je bevalling op een rijtje. 

 

1. De uitgang van het bekken wordt kleiner

De baby moet door je bekken naar buiten. En de uitgang van je bekken heeft niet in iedere positie dezelfde grootte. Als je staat, is je staartbeen een beetje naar achteren gericht. Als je op je rug ligt, duw je automatisch je staartbeen naar voren. Dit verkleint de uitgang van je bekken en maakt de bevalling dus moeilijker. 

 

2. Bevalling duurt langer

Als je liggend op je rug bevalt, duren zowel de ontsluitingsfase als de persfase gemiddeld langer. Dit heeft verschillende oorzaken. Het helpt natuurlijk niet mee dat het liggen op je rug je bekkenuitgang verkleint. Maar daarnaast kan je op je rug ook geen gebruik maken van die o zo handige zwaartekracht. Voor je baby is het zonder de hulp van de zwaartekracht moeilijker om goed in te kunnen dalen en de juiste positie aan te nemen. Voor jou zelf wordt het bevallen op je rug moeilijker, omdat je tegen de zwaartekracht in moet werken (je moet je baby dan namelijk niet helemaal horizontaal eruit persen maar zelfs een beetje omhoog). 

 

3. Vrouwen ervaren meer pijn

Vrouwen ervaren in de rugligging meer pijn dan in andere houdingen. Ook vragen ze als ze in deze houding liggen, vaker om pijnstilling. En hoe minder pijn je ervaart, hoe beter, toch?

 

Er zijn nog veel meer redenen waarom de rugligging geen ideale positie is om in te bevallen. Zo heb je als je liggend op je rug bevalt een grotere kans op het krijgen van een episiotomie (knip) of een kunstverlossing en kijken vrouwen die niet op hun rug bevielen positiever terug op hun bevalling dan vrouwen die wel op hun rug beviel. Dit heeft ermee te maken dat vrouwen zich op hun rug kwetsbaarder voelen en het gevoel hebben dat ze minder controle/regie hebben.

 

Waarom bevalt dan toch 85% op haar rug?

Misschien vraag je je af waarom 85% van de vrouwen op haar rug bevalt als dit een sub-optimale positie is. Duizenden jaren lang bevielen vrouwen in allerlei houdingen zoals in de hurkzit. Maar vanaf de 19e eeuw won de rugligging in populariteit. In het boek Human Labor & Birth van Oxorn and Foote uit 1975 staat: "The lithotomy position is the best. Here the patient lies with her legs in stirrups and her buttocks close to the lower edge of the table. The patient is in the ideal position for the attendant to deal with any complications which may arise." Hier wordt dus meteen duidelijk waarom of eigenlijk voor wie dit een ideale positie is: voor de zorgverlener. De zorgverlener heeft zo goed zicht zonder zich in rare bochten te hoeven wurmen en daarnaast is het in deze houding eenvoudig om interventies te plegen zoals het zetten van een knip of het doen van een vaginaal onderzoek (om bijvoorbeeld het aantal centimeter ontsluiting vast te stellen). 

Een andere reden dat nog steeds zoveel vrouwen op hun rug bevallen, is dat we denken dat het hoort. Je ziet het namelijk overal. Denk maar eens aan soaps en films. Die vrouwen liggen bijna altijd te schreeuwend op hun rug te bevallen. En dan vaak nog met hun benen in de beugels. 

 

Voor sommige vrouwen is de rugligging wél fijn

Het lijkt misschien een beetje alsof ik tegen bevallen op je rug ben. Maar dat ben ik niet. De rugligging heeft ook voordelen zoals lekker weg kunnen doezelen tussen de weeën door. Ik vind het alleen belangrijk dat vrouwen hun eigen houding kunnen kiezen. Dat ze hun gevoel kunnen volgen. Want diep van binnen weet een vrouw in iedere fase van haar bevalling welke houding voor haar en haar baby goed is. En dat kunnen allerlei houdingen zijn. Denk aan hurken, staan, op handen en knieën, op de baarkruk, in bad, hangen aan een rebozo of toch liggen op je rug.

Dus: durf op je gevoel te vertrouwen! Dan heb je de grootste kans op een fijne, soepele bevalling (en dan is die 85% over een paar jaar een stuk lager).

 

Lees ook: Bevallen? Je moet niks!

 

Wil je meer weten over hoe je een positieve invloed uit kunt oefenen op je bevalling. Neem dan een kijkje op mijn doula website. Ik help je graag!

 

In welke houding ben jij bevallen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355