3 Tips: zo zorg je voor een relaxte ochtend

11 Jan 2018

De ochtend is bij veel gezinnen het meest stressvolle en chaotische moment van de dag. Iedereen moet snel zijn tandenpoetsen, je wordt boos op je zoon die in zijn onderbroek en met 1 sok aan TV staat te kijken, je hebt zelf geen tijd meer voor een fatsoenlijk ontbijt en tenslotte zet je je dochter alsnog af op school zonder haar gymspullen. Tja... Iedereen op tijd de deur uit krijgen, kan inderdaad een hele opgave zijn. Daarom geef ik in dit artikel 3 tips om de dag wat relaxter te beginnen.

 

1. Voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je in de ochtend minder hoeft te doen, heb je in de ochtend meer tijd tot je beschikking en hoef je niet zo te stressen. Dek in de avond alvast de ontbijttafel, pak alvast de gymspullen in, leg alvast een setje kleren klaar (voor jezelf én de kinderen), zet de (lege) brooddozen alvast op het aanrecht en zet het koffiezetapparaat alvast klaar voor gebruik. Zo hoef je 's ochtends niet meer op zoek naar die ene sok en word je ook niet verrast door een beschimmelde boterham in de broodtrommel.

 

2. Sta op tijd op
Dit is natuurlijk niet het leukste advies, maar het werkt wel. Zet je wekker gewoon 15 tot 20 minuten eerder. Gebruik deze tijd om jezelf op te vrolijken door even een kop koffie te drinken of ongestoord te kunnen douchen, óf juist om alles gedurende de hele ochtend wat rustiger te kunnen doen. Waarschijnlijk ben je hierdoor veel minder aan het mopperen en geloof me: daar worden je kinderen ook een stuk gezelliger van! En zeg nou eerlijk: de scheve staart en dat vlekje op die trui zijn geen wereldrampen, toch? 

 

3. Routine

Als jullie iedere ochtend dezelfde routine hebben, weten de kinderen wat ze te wachten staat en zullen ze minder tegenstribbelen. Een discussie over eerst aankleden of eerst ontbijten is met een routine verleden tijd. Wat je nou precies eerst doet, maakt natuurlijk weinig uit. Als het maar iedere dag (behalve misschien in het weekend of in de vakanties) hetzelfde is. Vind je kind het moeilijk om de stappen te onthouden? Maak dan een bord met pictogrammen. Wanneer je kind treuzelt, kun je simpelweg even naar de pictogrammen wijzen. Dit is vooral erg handig als je kind snel afgeleid is!

 

Hoe verlopen de ochtenden bij jullie thuis? Heb jij nog een gouden tip?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355