4 Voordelen van wolletjes

24 Jan 2020

Toen ik  als kersverse moeder lid werd van steeds meer Facebookgroepen op het gebied van natuurlijk ouderschap en antroposofie kwam ik vanzelf in aanraking met wolletjes. Wolletjes zijn kledingstukken van wol. Wolletjes zijn fantastisch! Ze hebben veel voordelen voor kinderen (maar natuurlijk ook voor jezelf). In deze blogpost zet ik er 4 op een rijtje.

 

1. Comfortabel

Wollen kleding zit heerlijk. Tenminste... Je hebt ook van die vreselijke kriebeltruien waar je knettergek van wordt, maar dat ligt aan de soort wol. Merinowol, mijn favoriet, prikt niet. Het voelt heerlijk zacht (babyalpacawol is al helemáál zacht). Een beetje als een tweede huid. Dat gun je ieder klein hummeltje. 

 

2. Warmteregulerend

Je denkt misschien dat wol warm is, maar het is eigenlijk warmteregulerend. Het houdt je dus lekker warm in de winter, maar ook lekker koel in de zomer. Dit komt doordat er relatief veel lucht in de vezel zit. Hierdoor ontstaat er een isolerende 'luchtmantel' die zowel verwarmend als verkoelend kan werken, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Jonge kinderen (vooral baby's) verbruiken een stuk meer energie om hun lichaam op temperatuur te houden dan wij. Hoe fijn is het als je kindje hier minder energie in hoeft te steken en deze energie kan gebruiken om te groeien en te ontwikkelen?

 

3. Vochtregulerend

Wol kan ongeveer 30% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen zonder vochtig aan te voelen. Het opgenomen vocht wordt weer langzaam aan de lucht afgegeven waarbij nauwelijks afkoeling merkbaar is. Je krijgt het dus niet koud als je hebt gezweet en je wollen kledingstuk aanhoudt. Ook is een wolbroekje dus perfect als je wasbare luier gebruikt. Als de luier het vocht zelf niet meer aankan, lekt je kindje niet meteen door, maar helpt de wolbroek een handje.

 

4. Minder wassen

Wol is vuil afstotend, antibacterieel en neutraliseert (vieze) geurtjes. Dit komt onder andere door het van nature aanwezige wolvet (lanoline). Hierdoor dringt vuil minder snel door in de vezel.

Je hoeft wollen kleding dus niet zo vaak te wassen. Liever niet zelfs. Aan het eind van de dag laat je de kleding luchten. Daarna kan het weer de kast in of weer gedragen worden.

 

Prijzig?

Ik vind wolletjes dus erg fijn. Al helemaal voor baby's. Ze zijn wel behoorlijk aan de prijs (helaas). Nu is het wel zo dat wolletjes vaak heel lang mee gaan (geen idee waarom, maar ze lijken mee te groeien) én dat je ze super goed kan doorverkopen. Waar je voor kleding van Noppies, Tumble 'n Dry en Z8 bijna niks meer krijgt, krijg je voor wolletjes meestal minstens de helft van de aanschafprijs.

 

Waar koop je wolletjes?

Wolletjes koop je over het algemeen niet bij de 'reguliere' winkels. De H&M heeft nog wel eens wat wolletjes en datzelfde geldt voor Name-it en Zara, maar als je echt op zoek bent naar een groot aanbod kun je een kijkje nemen op één van de volgende webshops: Ziloen, Truly Wooly Kids, In de Wolletjes, Regenboogschaap, Little Shop Around the Corner, Zaailing, Su&Jill, Dilling, Mijn Hemeltje en de Wevershoek. 

 

Heb jij ervaring met wolletjes? Vind jij wolletjes fijn? Wat is jouw favoriete merk of (web)winkel?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355