45% van borstvoedende moeders voedt niet graag in het openbaar

Maar liefst 45% van borstvoeding gevende moeders voelt zich ongemakkelijk bij het voeden van kind in een openbare gelegenheid. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek over borstvoeding uitgevoerd in opdracht van Gewoonborstvoeding.nl. 

Luchtvaartmaatschappij KLM kwam recent onder vuur te liggen omdat het bedrijf wil dat moeders die aan boord borstvoeding geven een dekentje over de baby en de borst leggen om te voorkomen dat anderen er aanstoot aan nemen. Naar aanleiding van de rel die ontstond op social media rondom dit beleid van KLM, heeft Gewoonborstvoeding.nl onafhankelijk onderzoek laten doen naar het geven van borstvoeding in Nederland. Hoe denkt de Nederlandse moeder over borstvoeding geven in het openbaar? 

 

Resultaten van het onderzoek

Tijdens de Wereld Borstvoeding Week, die duurt tot woensdag 7 augustus, vulden de afgelopen dagen meer dan 3.000 respondenten het onderzoek volledig in. Uit het onderzoek blijkt dat 70% van de borstvoeding gevende moeders wel eens borstvoeding heeft gegeven in een openbare gelegenheid. Maar liefst 45% van de borstvoeding gevende moeders voelt zich ongemakkelijk bij het voeden van kind in een openbare gelegenheid. 62% Van de borstvoeding gevende moeders kiest voor het geven van borstvoeding omdat het gezond is voor de baby en voor de moeder. 95% Van de borstvoeding gevende moeders krijgt veel steun van haar partner, familie of sociale omgeving. Meer dan 4% van de borstvoeding gevende moeders krijgt negatieve reacties bij het voeden in het openbaar.

 

Voeden in het openbaar

Het ongemakkelijker gevoel wat 45% van de borstvoedende moeders ervaart, lijkt ook ergens op gebaseerd zo blijkt ook uit het onderzoek: Meer dan 4% van de borstvoeding gevende moeders geeft aan wel eens negatieve reacties te krijgen bij het voeden in openbare ruimtes. En bijna 23% van de vrouwen die aangeeft zelf geen borstvoeding te geven, geeft aan dat ze het prima vinden dat moeders in openbare ruimtes hun kind de borst geven, zolang ze dat zelf maar niet hoeven te zien. 

“Als je op een openbare plek je baby borstvoeding geeft, krijg je allerlei soorten reacties. Helaas zijn er ook mensen die negatieve reacties geven. Borstvoeding geven hoort gewoon te zijn.”, aldus Mathijs Visser, mede-eigenaar van Gewoonborstvoeding.nl, “Het is heel natuurlijk en je kunt mensen vriendelijk op je wettelijke recht om te voeden wijzen. Maar misschien wel belangrijker: probeer het van je af te laten glijden en focus op je baby.”

 

Moeders die geen borstvoeding geven blijken minder tolerant

“Persoonlijk was ik meer geschrokken van de uitkomst van het onderzoek waaruit blijkt dat moeders die zelf geen borstvoeding geven een stuk minder tolerant zijn als het gaat om het geven van borstvoeding in openbare ruimtes.”, vervolgt Visser, “We hadden gedacht en gehoopt dat juist andere moeders met jonge kinderen het prima zouden vinden als een moeder haar kind borstvoeding geeft in een openbare ruimte. Ook zij hebben zelf toch liever een rustige baby dan een huilende baby?”

 

Ik ben zelf ook een beetje in shock. Ik vind het heel erg om te lezen dat bijna de helft van de borstvoedende moeders zich ongemakkelijk voelt tijdens voeden in het openbaar. Sluit jezelf niet op, ga lekker op pad, voed je baby (of dreumes/peuter/kleuter) waar je wilt en doe het op een manier die jij fijn vindt! Je hoeft je echt niet te verstoppen onder een grote doek (al mag dat natuurlijk wel als jij je daar prettig bij voelt).

En zie je een moeder haar kind voeden? Haal het dan niet in je hoofd om een negatieve opmerking te maken of om een boze blik te geven (ook niet als een moeder haar kind een fles geeft).

 

Lees ook: Boze borstvoedende moeder spoot andere moeder nat.


Hoe ervaar(de) jij voeden in het openbaar? Heb jij wel eens een negatieve opmerking gehad?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355