5 Onbekende vormen van onderwijs

Inmiddels kent iedereen de Vrije school, Dalton onderwijs, Jenaplan onderwijs en Montessori onderwijs (en natuurlijk het 'reguliere onderwijs'). Maar wist je dat er nog heel veel meer vormen van onderwijs zijn? In deze blogpost deel ik er 5.

 

Freinet onderwijs

Het allerbelangrijkste uitgangspunt van het Freinet onderwijs is dat de leerstof moet aansluiten bij de interesses van het kind. Celestin Freinet merkte namelijk dat kinderen in zijn klas niet geïnteresseerd waren in droge lesstof. Daarom ging hij op zoek naar andere werkwijzen. Hij ging met de kinderen op pad. Bijvoorbeeld naar bedrijfjes en de natuur in. De kinderen leerden van de ervaringen die zij opdeden.

Freinet scholen gaan er vanuit dat kinderen uit zichzelf de behoefte hebben om te werken en leren. De klassen zijn ingedeeld in werkhoeken (waar de leerkracht uitnodigend materiaal heeft klaargelegd) en kinderen werken hier alleen of samen aan een zelfgekozen activiteit. Met de ervaringen die de kinderen opdoen, creëren zij hun eigen lesmateriaal. De leerkracht begeleidt de kinderen tijdens hun ontdekkingstocht en leert hen kritisch kijken.  

 

Steve Jobs onderwijs

In het Steve Jobs onderwijs hebben kinderen altijd een iPad tot hun beschikking, zowel op school als thuis. Voor het oefenen met rekenen en taal wordt gebruikt gemaakt van interactieve apps. Er wordt gewerkt met stamgroepen (met kinderen van verschillende leeftijden) en ateliers, zoals een rekenatelier, taalatelier, creatief atelier etc. In die ateliers geven leerkrachten workshops en kunnen kinderen hulp en uitleg krijgen. 

Kinderen zijn dus veel zelfstandig bezig met het inoefenen taal en rekenen.

Ouders zijn heel belangrijk bij het Steve Jobs onderwijs. Elke 6 weken is er een overleg tussen de leerkracht, leerling en ouders over het individuele ontwikkelingsplan. Hierin wordt er teruggeblikt over de voorgaande 6 weken en worden er doelen gekozen voor de volgende 6 weken. Aan de hand hiervan kiezen de kinderen samen met hun ouders lessen/workshops uit.

 

Thuisonderwijs

Veel ouders denken dat thuisonderwijs niet mogelijk is in Nederland, maar dat is het zeker wel (bijvoorbeeld door minimaal een maand voordat je kind leerplichtig wordt een kennisgeving van richtingsbezwaar in te dienen bij de gemeente). Het is moeilijk om iets overkoepelends over thuisonderwijs te schrijven, omdat het er bij elk gezin anders uitziet. De kracht van thuisonderwijs is dat het makkelijk aan kan sluiten op de individuele behoeften van het kind. Ouders kunnen ervoor kiezen om lesmethodes aan te schaffen, maar er is ook een groep die dat niet doet. Zij gaan er vanuit dat kinderen alles kunnen leren in het dagelijks leven. Voor meer informatie over thuisonderwijs kun je terecht bij de Nederlandse vereniging voor Thuisonderwijs en op verschillende Facebookgroepen.

 

Agora onderwijs

Agora scholen werken vanuit 5 beloftes: bildung, bijzonder onderwijs, inclusie, talentontwikkeling en duurzaamheid. De belofte is ingelost als iedere kind met vertrouwen de toekomst tegemoet gaat en zijn talent optimaal heeft kunnen ontplooien.

Op Agora scholen geloven ze in de onderzoekende leermethode. Leerlingen krijgen veel vrijheid: ze mogen in hun eigen tempo leren en werken met challenges, onderzoeksprojecten. Wat de leerlingen onderzoeken bepalen ze zelf, met behulp van een coach.

De coaches houden in de gaten of er genoeg lesstof in de projecten aan bod komt, maar bovenal vinden ze het belangrijk dat de leerlingen goed in hun vel zitten. Ze gaan er vanuit dat als een leerling vanuit eigen interesse een project wil doen, dat hij er dan ook voor wil werken.

 

Democratisch onderwijs

Op democratische scholen proberen ze het dagelijks leven in de maatschappij enigszins na te bootsen. Een groep van verschillende kinderen van verschillende leeftijden met verschillende interesses beweegt door elkaar. Op democratische scholen vinden ze het belangrijk dat kinderen invloed hebben in hun omgeving en in hun eigen leren. De exacte visie en werkwijze verschillen per democratische school.

 

Lees ook: School zonder klassen en toetsen.

 

Welke vormen van onderwijs (ook die niet in dit artikel staan) spreken jou aan?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355