5 Tips om je kind beter te laten luisteren

Kun jij je kinderen ook wel eens achter het behang plakken? Moet je soms wel 4 keer vragen of ze aan tafel komen? Of moet je wel 6 keer vragen of ze hun rondslingerende schoenen op willen ruimen? Helaas hoort dit wel een beetje bij kinderen. Ze zijn te druk met spelen, hebben geen zin om jouw opdracht of vraag uit te voeren of willen gewoon graag zelf bepalen wat ze doen. Dit betekent gelukkig niet dat je hier als ouder geen invloed op hebt. Daarom geef ik vandaag 5 tips om je kind(eren) beter te laten luisteren:

 1. Waarom luistert je kind niet?
  Als je kind niet luistert en je wil dit veranderen, is het belangrijk om te kijken wat de reden is dat je kind niet luistert. Als je de reden weet, kun je er wat aan doen. Is je kind moe? Dan moet je kind misschien wat eerder naar bed. Is je kind te druk aan het spelen? Dan moet je hem misschien eerst uit zijn spel halen, voordat je je kind iets kunt vragen. Hoort je kind je niet goed? Dan moet je misschien wat dichterbij komen of harder praten. Etc.

 2. Maak contact
  Als je goed contact maakt, is de kans veel groter dat je kind naar je luistert. Het komt dan namelijk echt binnen. Loop dus naar je kind toe, noem even de naam van je kind of geef een tikje op de schouder en praat vervolgens rustig op ooghoogte. Vraag je kind ook om jou aan te kijken. 

 3. Benoem het gewenste gedrag
  Het is voor je kind veel makkelijker als hij weet wat hij wél moet doen in plaats van wat hij niet moet doen. Benoem dus het gewenste gedrag. Zeg niet: ‘Niet gooien met je auto’s!’, maar: ‘Ik wil dat je met je auto’s rijdt op de grond’ en zeg niet: ‘Ik wil niet dat je je schoenen laat slingeren’ maar: ‘Ik wil dat je je schoenen onder de kapstok neerzet’. Zo houd je het positiever en geef je je kind een concrete, duidelijke opdracht.

 4. Geef uitleg!
  Doe jij dingen waarvan je het nut niet inziet? De kans is groot dat je dit niet doet. Of anders met flinke tegenzin. Voor je kind geldt dit ook. Vertel dus altijd waarom je kind iets wel of juist niet moet doen. Zeg bijvoorbeeld ‘Als je met je auto’s gooit, gaan ze kapot en dan kun je er niet meer mee spelen’ of ‘Als jouw schoenen midden in de gang liggen, is mama bang dat ze erover struikelt en zich pijn doet’.

 5. Geef het goede voorbeeld!
  Als je wil dat jouw kind zich netjes gedraagt, zul je dit zelf ook moeten doen. Gooi dus zelf ook niet de auto’s van een afstandje in de doos als je aan het opruimen bent en laat jouw schoenen ook niet slingeren als je even snel naar boven moet rennen om iets te pakken. Je kind zal jouw regels dan niet meer serieus nemen en ze dus ook zeker niet opvolgen.

 

Hoe goed luistert jouw kind? Wat doe jij als je kind niet luistert?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
 • Facebook
 • Instagram
 • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

 • Facebook
 • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355