5 Tips voor verhuizen met jonge kinderen

28 Oct 2020

Verhuizen is ontzettend spannend voor jonge kinderen. Ineens krijgen ze een nieuw huis, een nieuwe buurt, nieuwe vriendjes en misschien ook wel een nieuwe school. Het is dan ook belangrijk om je kind(eren) goed op een verhuizing voor te bereiden. In deze blogpost vind je 5 tips.

 

1. Kennismaken

Hebben jullie een nieuw huis gekocht? Ga dan samen met je kind kennismaken! Neem je kind zo vaak mogelijk mee naar het nieuwe huis. Welke kamer zal zijn nieuwe kamer worden? Waar zal zijn bed staan? Waar zal de bank komen te staan waar jullie af en toe lekker televisie op kunnen kijken?

Ga ook samen op ontdekkingstocht in de nieuwe buurt. Welke speeltuintjes zijn er allemaal? Waar is de dichtstbijzijnde supermarkt? En welke voorzieningen zijn er nog meer?

Gaat je kind ook naar een nieuwe school? Ga daar dan ook lekker kennismaken. Waar is de school? Hoe kom je daar? Kunnen jullie al kennismaken met de leerkracht en de kinderen? Kunnen jullie al een keertje spelen op het schoolplein?

Door uitgebreid kennis te maken met zoveel mogelijk nieuwe aspecten, wordt het allemaal een beetje minder spannend.

 

2. Laat je kind helpen

Betrek je kind zoveel mogelijk bij het verhuizen. Laat je kind helpen bij het inpakken van wat spullen, betrek je kind bij het uitzoeken van verf, meubels en accessoires (voor zijn nieuwe kamer) en laat je kind ook een beetje helpen met klussen in het nieuwe huis. Er is ongetwijfeld een geschikt klusje. 

Het is voor de meeste kinderen goed om ook (even) aanwezig te zijn op de verhuisdag zelf, maar het is tegelijkertijd belangrijk dat dit wel een positieve ervaring is. En dat is lastig als jullie als ouders de hele dag druk en gestresst zijn. Kijk dus wat in jullie situatie haalbaar is. Kun je iemand vragen om die dag je kinderen te verzorgen en te vermaken tijdens de verhuizing? Of kunnen ze naar een oppas die halverwege de dag even een uurtje met ze komt kijken?

 

3. Vertrouwde spullen

Voor een kind is het fijn als niet alles meteen verandert. Zorg ervoor dat er ook wat vertrouwde spullen meeverhuizen. Dit zorgt voor een veilig en vertrouwd gevoel. Laat je kind bijvoorbeeld eerst nog een paar weken/maanden in zijn oude bed slapen in het nieuwe huis voordat je een nieuw bed koopt. 

 

4. Afscheid nemen

Neem de tijd om afscheid te nemen. Afscheid van school, vriendjes, de buurt en het oude huis. Ga bijvoorbeeld samen trakteren op school, bel even aan bij buren om concreet afscheid te nemen, loop nog een rondje door het lege huis, zwaai naar het oude huis, geef een afscheidsfeestje etc. En brengt dit negatieve gevoelens bij je kind naar boven? Dat mag. Hier moet ook ruimte voor zijn. Toon dan vooral begrip. Verhuizen is niet alleen maar leuk. 

 

5. Praten, praten, praten

Dit is eigenlijk het allerbelangrijkste: praten, praten, praten. Gedurende het gehele proces. Wat is verhuizen eigenlijk? Waarom gaan jullie verhuizen? Wanneer gaan jullie verhuizen? (Een aftelkalender kan fijn zijn) Wat is er leuk aan? En wat niet? Wat verhuist er allemaal mee? En wat blijft er? Voor ons is het misschien heel logisch dat alle pannen en het servies meegaan, maar dat de keuken in het oude huis blijft, maar voor een kind hoeft dat niet zo logisch te zijn. Boekjes over verhuizen kunnen een mooi aanknopingspunt zijn om samen in gesprek te gaan.

 

Heb jij ervaring met verhuizen met jonge kinderen? Welke tip zou jij andere ouders willen geven?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355