5x Waarom co-sleepen zo fijn is

Ik ben een super mega fan van co-sleepen. En met co-sleepen bedoel ik dat je baby in een aanschuifbedje slaapt die tegen jouw bed aan staat. Ik ontdekte de mogelijkheid toen ik zwanger was van Mees en uiteindelijk heeft Mees 10 maanden in een co-sleeper geslapen. Eerst in de fantastische Snüzpod 3 en later, toen Mees daar niet meer in paste, in een zelfgemaakte co-sleeper. In deze blogpost vertel ik je precies waarom ik dat co-sleepen zo ontzettend fijn vond.

 

1. Mega makkelijk

Baby's worden regelmatig wakker. Ook 's nachts. Of ze nou wakker worden vanwege honger of vanwege een andere reden: ze hebben jou als ouder dan nodig. En hoe handig is het dan als je daarvoor je bed niet uit hoeft?! Je hoeft alleen maar je arm uit te steken om je baby te laten weten dat je heel dichtbij bent. En als je even allebei je armen uitsteekt ligt je baby binnen een paar seconden naast je om bijvoorbeeld te voeden. I-de-aal!

 

2. Draagt bij aan een goede hechting

Je baby kan je de hele nacht ruiken, horen, zien en zelfs voelen. Dit geeft je baby een veilig gevoel. Daarnaast merk je signalen die je baby afgeeft sneller op als je baby zo dichtbij ligt en kun je hier ook sneller op reageren. Dit draagt bij aan een goede hechting. Ik zeg hiermee overigens niet dat je kind zich minder goed zal hechten als je voor een andere slaapplek voor je baby kiest. We kunnen de redenering niet zomaar omdraaien.

 

3. Je verkleint de kans op wiegendood

Je baby op dezelfde kamer laten slapen is een beschermende factor tegen wiegendood. Het advies is om dit minimaal 6 maanden, maar liever nog 12 maanden te doen. Dit bereik je dus niet alleen met een co-sleeper, maar ook door een wiegje of ledikantje op jullie kamer neer te zetten.

 

Lees ook: Zelf een co-sleeper maken (Ikea hack).

 

4. Het is fijn voor je baby

Een baby heeft 9 maanden lang in je buik gezeten. Hij of zij kon je dag en nacht voelen, ruiken en horen. Dan ineens wordt je baby geboren en is het allemaal een stuk kouder en killer. Het is voor baby's dan heerlijk om dichtbij hun ouders te zijn. Het geeft ze een geborgen gevoel. 

 

5. Je kunt in iedere houding slapen die JIJ fijn vindt

Je kunt je baby ook bij je in bed nemen. Ook mega fijn voor baby's trouwens! Maar als je dit op een veilige manier wil doen, moet je met heel wat dingen rekening houdingen. Eén van de voorwaarden is dan dat je in de maternale houding ligt. Dit wil zeggen: kind ligt naast de moeder op borsthoogte, moeder ligt op haar zij en heeft haar benen opgetrokken. Ik heb heel veel respect voor moeders die maanden lang zo slapen en ik wil ook helemaal niemand ontmoedigen, maar ik kon zo écht niet lekker slapen. In deze blogpost lees je meer over veilig samen slapen

 

Eigenlijk had ik het rijtje nog wel een stuk langer kunnen maken. Ik heb het bijvoorbeeld nog niet eens gehad over hoe goed het is voor je melkproductie als je borstvoeding geeft! Maar goed. Het is denk ik wel duidelijk dat wij co-sleepen ontzettend fijn vonden. 

 

Ik ben heel benieuwd of jij ervaring hebt met co-sleepen. Hebben jullie hiervoor gekozen? Waarom wel of waarom niet? En hoe hebben jullie dit ervaren?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nieuwste blogs
Please reload

Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwsbrief
Uitgelichte berichten

Het zomer/verlof rooster van Online opvoeden

29 Jun 2020

1/10
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18), zwanger van een tweede kindje, pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355