6 misverstanden over ADHD?

Vorige maand kreeg ik het boek 'ADHD: macht en misverstanden' van Laura Batstra in mijn mailbox. In dit boek beschrijft zij heel veel informatie waar ik, ook tijdens mijn studie pedagogiek, nog nooit van had gehoord.

Ik heb ervoor gekozen om de 6 'misverstanden' over ADHD uit het boek hieronder voor jullie samen te vatten. 

 

Laura begon het boek met een boodschap die ik graag met jullie wil delen: 'Ik heb dit boek in de eerste plaats geschreven voor de kwetsbare ouder die het allerbeste voorheeft met zijn kind, en voor het kind dat moeilijk is, als moeilijk ervaren wordt en/of het moeilijk heeft. Zij hebben recht op eerlijke voorlichting over adhd en op de best mogelijke hulpverlening.'

 

Misverstand 1: Je wordt geboren met ADHD

Zelfs in een liedje van Kinderen voor Kinderen over ADHD zingen ze: 'Ik ben ermee geboren.' Maar het klopt niet volgens onderzoekster Batstra! Om ADHD te hebben, moet je aan bepaalde gedragingen voldoen zoals: 'praat aan 1 stuk door' of 'moeite met het organiseren van taken en activiteiten'. Tja, deze gedragingen kan een baby natuurlijk onmogelijk vertonen! Wel kun je geboren worden met een aanleg voor deze gedragingen. Zo kan een baby rusteloos zijn. Maar de omgeving waarin een kind opgroeit, bepaalt voor een groot deel zijn ontwikkeling en brein. 

ADHD blijkt ook helemaal niet zo erfelijk te zijn. De studies die aantonen dat ADHD erfelijk is, zijn gezinsstudies, tweelingstudies en adoptiestudies. Deze onderzoeken kunnen het effect van erfelijke factoren niet onderscheiden van het effect van omgevingsfactoren. Moleculaire genetische studies kunnen dit wel en uit deze studies blijkt dat de genen die bij ADHD betrokken lijken te zijn, maar minder dan 10% van het gedrag verklaren!

 

Misverstand 2: ADHD is het gevolg van een tekort aan een stofje in de hersenen
Heel veel mensen, waaronder veel professionals, denken dat medicatie zoals Ritalin helpt, doordat het een tekort aan de neurotransmitter dopamine in de hersenen aanvult. Zelfs op de website van 'Steunpunt ADHD' staat: 

‘Door het tekort aan dopamine en noradrenaline kan de inhibitie (remfunctie) van de hersenen niet goed worden uitgevoerd’ en ‘Medicijnen voor ad(h)d verhogen de hoeveelheid neurotransmitters (dopamine en noradrenaline) in de ruimtes tussen de twee zenuwcellen. Hierdoor verbetert de remfunctie en verminderen de ad(h)d-symptomen.’ 

Het klinkt inderdaad aannemelijk, maar het is volgens Batstra een grote denkfout. Ze noemt in het boek het volgende voorbeeld: 'Als je kiespijn hebt en een aspirientje verzacht de pijn, betekent dat dan de kiespijn veroorzaakt werd door een tekort aan aspirine in je bloed of hersenen?' Het antwoord hierop is natuurlijk 'nee'.

Als een kind zich beter kan concentreren met Ritalin, bewijst dat niet dat het kind ADHD of een tekort aan dopamine heeft. De meeste mensen kunnen zich beter concentreren na het slikken van Ritalin. 

 

Misverstand 3: De hersenen van kinderen met adhd zien er anders uit

Zelfs op de website van de Nederlandse vereniging voor Psychiatrie staat: 'Bij kinderen met ADHD zijn afwijkingen gevonden in de wijze waarop in de hersenen informatie wordt verwerkt.' Op de website van Brainwiki staat: 'De hersenen van iemand met ADHD zien er anders uit'. Maar dat is volgens Laura helemaal niet waar! Kinderen met ADHD hebben geen gemankeerd brein!

Waarom staat dit dan wel op al die websites? In de jaren 80 verschenen de eerste studies over kinderen met ADHD. Op groepsniveau vonden de onderzoekers toen kleine verschillen, zoals gemiddeld genomen iets kleineren hersenen. Jarenlang is er toen ongelooflijk veel geld gepompt in hersenonderzoek, waarbij er met steeds geavanceerdere apparatuur naar de hersenen gekeken kon worden. In 2002 werd echter geconcludeerd dat er voor geen enkele psychiatrische stoornis een neurobiologische oorzaak in de hersenen aan te wijzen is. Nu, in 2017, is dat nog steeds zo. 

Er is dus geen enkele reden om te concluderen dat de hersenen van mensen met ADHD er anders uitzien of anders werken. 
 

Misverstand 4: ADHD veroorzaakt hyperactiviteit, impulsiviteit en concentratieproblemen

Huh maar dat is toch zo? Nee, ook dit is onjuist volgens Laura. Men zegt: 'Uw zoon heeft ADHD, daarom is hij zo druk'. Maar we moeten zeggen: 'Uw zoon is erg druk en dat noemen we ADHD'. Snap je het verschil? ADHD is niets anders dan een benaming voor hyperactief en/of ongecontroleerd gedrag. Het is dus geen verklaring. Een gebroken been verklaart waarom je niet kunt lopen, maar een psychiatrisch label zoals ADHD beschrijft alleen een probleem. 

Misverstand 5: ADHD is chronisch
De farmaceutische industrie betaalt wetenschappers graag om deze boodschap de wereld in te helpen. Het levert hen tenslotte flink wat op als mensen denken dat ze hun hele leven lang medicijnen moeten slikken tegen druk gedrag en concentratieproblemen. 
Twee derde van de mensen voldoet na 10 jaar niet meer aan de definitie van ADHD. In twee derde van de gevallen verminderden of verdwenen de gedragingen, passend bij ADHD. 
Helaas is niet bekend of het ADHD gedrag ook afneemt als de kinderen geen behandeling in de vorm van medicatie en/of gedragstherapie krijgen. Dit is namelijk erg lastig te testen. We kunnen moeilijk kinderen niet helpen, omdat dat goed is voor de wetenschap.

 

Misverstand 6: ADHD is een ziekte
ADHD is de naam voor een aantal gedragingen die vaak samen voorkomen. ADHD veroorzaakt die gedragingen niet. Het stellen van de diagnose is ook een subjectief proces. 
ADHD is alleen maar een stoornis, omdat het gedrag dat we ADHD noemen (concentratieproblemen en hyperactiviteit) niet goed past bij onze maatschappelijke normen en eisen. 

 

Naast deze 6 misverstanden vind je onder andere in het boek wat ADHD dan wél is, waarom het aantal diagnoses zo is toegenomen en waarom Laura tegen het gebruik van medicatie is. Als je dit graag wil lezen, kun je het boek via deze link aanschaffen. 

 

Er is ook heel veel kritiek op Laura. Ze is namelijk geen psychiater en zou zelfs beïnvloed worden door Scientology. Daar kun je meer over lezen via deze link. 

 

Wat is jouw mening over deze '6 misverstanden'? Is wat Laura zegt onzin of zit er toch een kern van waarheid in?

 

Met deze post heb ik ouders gekwetst, terwijl dat natuurlijk nooit mijn bedoeling was. In dit artikel lees je mijn brief met excuses aan deze ouders. 

 

Bron: Batstra, L. (2017). ADHD: macht en misverstanden. Hilversum: Uitgeverij Lucht. 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355