6x Waarom spelen in de natuur belangrijk is

18 Nov 2020

Buiten spelen in de natuur is niet alleen maar leuk, maar ook hartstikke gezond! Prof Dr. Agnes van den Berg en Dr. Femke Beute deden onderzoek naar spelen in de natuur in opdracht van OERRR en hier kwamen 6 belangrijke gezondheidsredenen uit. Welke dit zijn, lees je in dit artikel.

 

1. Beweging

Buiten in de natuur hebben kinderen veel meer bewegingsvrijheid dan binnen. En hoe meer kinderen bewegen, hoe beter ze er in worden. Kortom: buiten spelen is goed voor de motorische ontwikkeling. Daarnaast geeft buiten spelen vrijheid in je hoofd. Je kunt buiten heerlijk dromen en fantaseren. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van een eigen identiteit van kinderen. 

 

2. Weerbaarheid

In de natuur komen kinderen allerlei uitdagingen tegen. Uitdagingen die je kunt overwinnen. Denk aan hoge bomen om in te klimmen en enge beestjes. Het overwinnen van deze uitdagingen versterkt de mentale en lichamelijke weerbaarheid van kinderen. 

 

3. Goede nachtrust

Voor een goed functionerende biologische klok is het belangrijk om veel buiten te zijn vanwege het natuurlijk daglicht. En zo'n goed functionerende biologische klok is dan weer belangrijk voor ons slaap-waakritme, de hormoonhuishouding en veel andere lichamelijke systemen. 

 

4. Minder stress

Steeds meer jonge kinderen ervaren stress. 1 Van de oorzaken hiervan is een overvloed aan prikkels. Lekker buiten zijn in de natuur vermindert stress. Dat komt door de wijde omgeving, de rust én de lichamelijk activiteit.

 

Lees ook: Kinderen zouden minimaal 3 uur per dag buiten moeten spelen.

 

5. Vitamine D

Een behoorlijk deel van de kinderen heeft een vitamine D tekort. Volgens onderzoek van het Erasmus MC gaat het om 1 op de 3 kinderen! Best schokkend! Deze vitamine speelt namelijk een belangrijke rol bij de opname van mineralen, het versterken van het immuunsysteem, het verlagen van de kans op ziekten zoals diabetes en astma en het verhogen van de levensverwachting. Zonlicht in de belangrijkste bron van deze vitamine. Lekker naar buiten dus!

 

6. Goed voor de ogen

Om goede, gezonde ogen te houden, is het belangrijk om regelmatig naar iets te kijken wat ver weg is. Buiten in de natuur doe je dit constant. Daarom adviseert het Oogfonds ook om kinderen minimaal 2 uur per dag buiten te laten spelen. Dit verkleint de kans dat je kind later bijziend wordt. 

 

Is jouw kind veel buiten in de natuur?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355