6x Zo houd je de wespen op afstand

19 May 2018

Ik ben zelf behoorlijk panisch voor wespen. Een wespensteek doet gewoon veel pijn en dat wil je voorkomen. Wat je natuurlijk al helemaal wilt voorkomen, is dat je kind gestoken wordt! Daarom geef ik vandaag 6 tips om de wespen op afstand te houden.

 

Wanneer steken wespen?

Wespen steken eigenlijk alleen als ze zich bedreigd voelen. Ze voelen zich bedreigd als je om je heen slaat, als je een wesp probeert te vangen of als je iets vastpakt waar toevallig een wesp op zit. Wat je dus eigenlijk moet doen is rustig blijven en die wesp negeren. Maar goed, ik weet ook wel dat dat niet voor iedereen even makkelijk is.

 

Is een wespensteek gevaarlijk?

Een wespensteek is, ook voor jonge kinderen, niet gevaarlijk. Het doet alleen veel pijn. Op het moment dat je wordt gestoken, voel je vaak een stekende pijn. Het gif van de wesp veroorzaakt vervolgens een pijnlijke bult. Als je allergisch bent voor wespen, kan de zwelling groter worden en kunnen er ook zwellingen ontstaan op andere plekken op het lichaam. Voor mensen met een hevige wespenallergie kan een wespensteek zelfs dodelijk zijn, maar dat komt gelukkig bijna nooit voor. In principe kun je er gewoon vanuit gaan dat een wespensteek onschuldig is.

 

Tip 1: sterke geuren

Wespen kunnen goed ruiken en kunnen slecht tegen sterke geuren. Ze worden aangetrokken door zoete geuren, maar met kruidige geuren kun je ze uit de buurt houden. Denk hierbij aan wierook, geurkaarsen, etherische oliën en muntblaadjes. 

 

Tip 2: zoete geuren

Zoals ik net al vertelde, komen wespen af op zoete geuren. Je vraagt je nu misschien af waarom ik deze tip dan tóch noem. Nou, het is best slim om een schaaltje zoet fruit op een andere plek in je tuin neer te zetten. De wespen komen dan op dat schaaltje af, eten daar hun buikje rond en laten jou met rust. Top! Vooral meloen ruikt lekker zoet.

 

Tip 3: tomatenplant

Ren meteen maar naar de Intratuin: de takjes van een tomatenplant houden wespen op afstand. Plant dus een tomatenplant bij je zithoek, of knip een takje af en leg dit takje midden op je tuintafel. Wespen vinden deze geur verschrikkelijk en zullen uit je buurt blijven. 

 

Tip 4: ijs

Natuurlijk geen raketje of roomijs, maar bevroren water. Doe wat water in wat doorzichtige plastic zakjes en doe dat in de vriezer. Hang deze (bevroren) zakjes vervolgens aan de waslijn. Als de zon erop schijnt, reflecteren ze het zonlicht en worden de wespen verblind en gedesoriënteerd. 

 

Tip 5: maak je eigen val

Je kunt het ook wat drastischer aanpakken door je eigen val te maken. Neem hiervoor een grote plastic fles en snijd of knip deze doormidden. Op de bodem doe je wat jam, honing of siroop. Nu zet je de bovenkant van de fles omgekeerd op de onderkant van de fles. Eigenlijk als een trechter. De wespen komen nu af op de zoete geur, maar komen waarschijnlijk niet meer naar buiten door dat kleine gaatje.

 

Ik wil hier wel graag bij vertellen dat wespen belangrijk zijn voor het ecosysteem. Ze beperken de verspreiding van beestjes zoals rupsen en helpen bij de bestuiving van bloemen. Laat er dus zoveel mogelijk leven. Zet bijvoorbeeld geen val neer als je niet buiten in je tuin zit. 

 

Tip 6: omgekeerd glas

De vorige 5 tips gingen over wat je wél moet doen, maar deze tips vertelt meer wat je niet moet doen. Het is niet zo verstandig om een wesp te vangen door er een glas omgekeerd bovenop te zetten. De wesp wordt dat agressief en gaat zijn soortgenoten om hulp roepen. Dat geluid wordt versterkt door het glas. Binnen de kortste keren zullen er dus veel meer wespen op je af komen.
Heb je toch een wesp gevangen met een glas? Probeer dit glas dan te verplaatsen naar een plek zonder mensen (bijvoorbeeld met een bierviltje eronder) en schuif iets kleins zoals een tandenstoker onder het glas. Hierdoor ontstaat er een opening en kunnen de andere wespen ook via de opening naar binnen. 

 

Toch gestoken?

Zijn jij of je kind toch gestoken? Kijk dan eerst of er een angel achter is gebleven. Als dit het geval is, verwijder je deze door met je nagel over de huis te schrapen. Vervolgens zuig je het gif eruit. Dan kan met een speciaal pompje of met je mond (spuug het dan wel weer uit). Koel vervolgens de gezwollen plek en smeer eventueel wat speciale zalf op de plek tegen de jeuk. Krabben verergert de klachten. 
Wordt de plek erg dik of krijgt je kind andere klachten? Neem dan contact op met een arts. 

 

Ben jij bang voor wespen? Wat doe jij om wespen op afstand te houden?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355