7 Opvoedfabels die de wetenschap heeft ontkracht

Ionica Smeets werd tijdens haar zwangerschap erg onzeker van alle adviezen van haar vrienden en familie. En als zij onzeker wordt, gaat zij dingen opzoeken. Zo zat zij tijdens haar zwangerschap regelmatig dingen uit te pluizen. Ze ontdekte dat veel bakerpraatjes helemaal nergens op slaan en ze werd weer zekerder over zichzelf als moeder. Het leek haar handig om deze kennis te delen met andere ouders. Dat deed zij met een rubriek in Kek Mama en later in het boek 'Zoete kinderen eten geen suiker'. Ik vond dit een heerlijk boek om te lezen en deel hieruit graag 7 leuke opvoedfabels met jullie.

 

1. Dun van borstvoeding

Regelmatig hoorde Ionica dat moeders die borstvoeding geven heel snel afvallen. Zij bleef echter over met 9 ongewenste kilo's aan haar buik, billen, dijen, bovenarmen en kin. Zij ging dus op zoek naar cijfers. Val je echt af van het geven van borstvoeding?

Vrouwen komen gemiddeld 14 kilo aan tijdens hun zwangerschap. Zes weken na de bevalling is daar nog 4 kilo van over en na een jaar nog ongeveer een kilo. 1 Op de 5 vrouwen is een jaar na de bevalling nog meer dan 5 kilo zwaarder. 
In Brazilië deden ze een groot onderzoek over afvallen bij borstvoeding en kunstvoeding. De borstvoeding gevende moeders vielen inderdaad meer af, maar het verschil was minder dan een halve kilo per maand. Niet heel indrukwekkend dus. Ook keek dit onderzoek niet naar anders verschillen. Aten de moeders die borstvoeding gaven bijvoorbeeld gezonder?

In Amerika bleek uit onderzoek dat vrouwen die borstvoeding geven vooral anders afvallen. Energie voor de moedermelk komt uit vet van de buik en dijen. Op die plekken vallen moeders die borstvoeding geven net wat sneller af, terwijl hun armen bijvoorbeeld wat dikker blijven. In dit onderzoek was er na 6 maanden geen verschil tussen gewichtsverlies van de 'flessenmoeders' en 'borstvoedingsmoeders'. En ook uit allerlei anders onderzoeken blijkt niet dat vrouwen die borstvoeding geven flink sneller afvallen. 

 

2. Meisjes houden meer van roze

We vinden het al vroeg belangrijk dat mensen aan onze baby zien of het een jongetje of een meisje is. Maar het verschil is in de eerste maanden maar moeilijk te zien. Toch kijken we anders naar jongens dan naar meisjes. Pasgeboren meisjes worden beschreven als kleiner, zachter en fijner, ook al is er geen enkel meetbaar verschil tussen de baby's. Ook behandelen we ze anders. Met jongens van 2 maanden oud doen we al wildere spelletjes en met meisjes knuffelen en praten we meer. En dat komt niet door het gedrag van de baby's.
In een experiment mochten proefpersonen spelen met een baby in een roze of blauw pakje. Je raadt het al: het was dezelfde baby en deze baby werd in het roze pakje veel geknuffeld en in het blauwe pakje veel in de lucht gegooid.

Er is een theorie dat vrouwen meer van roze en andere felle kleuren houden, omdat ze in de oertijd fruit verzamelden. Maar dit is onzin. Uit recent onderzoek blijkt dat de voorkeur voor roze niet is aangeboren, maar pas later ontstaat. De voorkeur voor roze is dus niet aangeboren, maar aangeleerd. Door ons. Meisjes gaan van roze houden, zodra ze leren dat roze bij meisjes hoort. Het had net zo goed andersom kunnen zijn. 

 

3. Je kind alles leren eten

Hoe zorg je dat je kind alles lust? Het begint al tijdens de zwangerschap. Amerikaanse onderzoekers lieten een groep zwangere vrouwen wortelsap drinken. Tijdens de laatste weken van de zwangerschap moesten deze vrouwen 4 keer per week een flink glas wortelsap nemen. De andere groep mocht geen wortelsap drinken. Toen de baby's 5 maanden waren, kregen ze een rijstebloempapje met wortelsmaak. De kinderen van de moeders die geen wortelsap hadden gedronken, keken heel vies. De baby's van de wortelsap drinkende moeders keken een stuk minder vies en aten er meer van. Hetzelfde werd getest met borstvoeding en dit werkt ook hetzelfde. Dus ook door borstvoeding kan je je kind aan verschillende smaken laten wennen. 
Ben je zwanger? Dan ben je dus nog op tijd! Haha

 

4. Grotere voeten

Krijg je grotere voeten door je zwangerschap? Ja zeker! Het hormoon relaxine is de boosdoener. Dit hormoon zorgt ervoor dat je bekken losser wordt. Het ontspant je bindweefselbanden, zodat de bevalling soepeler gaat. Alleen werkt dit hormoon ook op andere onderdelen van je lichaam zoals je voeten. Combineer dat met die extra kilo's en je snapt dat je voeten een beetje doorzakken. Je voeten worden tijdens je zwangerschap dus een beetje breder, platter en langer. Bij 2 op de 3 vrouwen veranderen hun voeten blijvend. 

Hoeveel je voeten groter worden? Van een paar millimeter tot een hele centimeter! Het gemiddelde verschil is een halve centimeter. Net genoeg om niet meer in je favoriete schoenen te passen... Schrale troost: bij elk volgende kind veranderen de voeten niet meer. Ze zakken tijdens de eerste zwangerschap al maximaal uit ;).

 

5. Tandjespoep

Wat leer je als moeder: diarree hoort bij het krijgen van tandjes. Driekwart van de ouders gelooft dat koorts en diarree horen bij doorkomende tandjes. Maar onderzoek laat zien dat dit niet klopt! Het is onderzocht op een kinderdagverblijf in Australië. Ouders en leidsters moesten elke dag vragenlijsten invullen. Was het kind vrolijk? Sliep het goed? Had het diarree? Had het huiduitslag? Ze hadden trouwens geen idee waar het onderzoek over ging. Elke dag kwam er een tandarts langs om het gebit van de kinderen te controleren en om hun temperatuur te meten. Na een paar maanden hadden de onderzoekers heel veel gegevens verzameld. 
Conclusie: Er bleek geen enkel verband tussen koorts en diarree en doorkomende tandjes. Kinderen worden sowieso af en toe ziek rond de tijd dat ze tandjes krijgen. Er gebeurt zoveel in die periode: vast voedsel, infecties...

 

6. Veel zinkzalf bij luieruitslag

Wat is nou beter bij luieruitslag? Een dikke laag zinkzalf? Of een dun laagje waardoor er nog lucht bij de huis kan komen?

Een scheikundige geeft duidelijkheid? Luieruitslag ontstaat door een vochtige huid. Een goede oplossing is om die huid aan de lucht te laten drogen. Maar met kinderen die niet zindelijk zijn, is dat niet zo handig. Daarom is er zinkzalf: die droogt de huid voorzichtig uit zonder dat er lucht nodig is. "Je kunt zo dik of dun smeren als je zelf goeddunkt. Het maakt allemaal niet zoveel uit."

 

7. Wat voor straf werkt het beste?

Wat voor straf is volgens wetenschappers het beste voor kinderen? Amerikaanse artsen benadrukten dat er bij opvoeden 3 dingen nodig zijn: een liefdevolle relatie, het aanmoedigen van goed gedrag en het afleren van ongewenst gedrag.

Daarnaast onderzochten zij 3 soorten straffen: slaan, uitbranders en een time-out. Slaan werkt niet om je kind iets te leren, uitbranders werken als je ze niet te vaak gebruikt en een time-out waarbij je je kind even geen aandacht geeft, is erg effectief. Een overzichtsstudie uit 2011 zette alle voor- en nadelen van de time-out op een rijtje. Conclusie: het is een goede manier om ongewenst gedrag af te leren, mits er thuis een veilige, liefdevolle relatie is. En wat ik zelf nog toe wil voegen: Het is ook belangrijk om met je kind te blijven praten. Wat deed hij wat niet mocht? Waarom deed hij dat? Hoe kan dat de volgende keer anders? Etc. 

 

Meer lezen? Hier kun je het boek bestellen.

 

En? Geloof jij in de research van Ionica? Heb je iets bijgeleerd?

 

*Als je een aankoop doet via de link uit dit artikel, ontvang ik hier een klein percentage over.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Het zomer/verlof rooster van Online opvoeden

29 Jun 2020

1/10
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355