7 Primitieve reflexen die alle baby's hebben en na een paar maanden uitdoven

28 Jun 2020

Een pasgeboren baby wordt geboren met een heleboel primaire reflexen. Deze zijn nodig om de eerste maanden te kunnen overleven en vormen de basis voor latere vaardigheden. Na een aantal maanden, als de hersens verder gerijpt zijn, doven de reflexen langzaam uit. In deze blogpost vind je 7 primitieve reflexen mét uitleg.

 

1. Zoekreflex

De zoekreflex ontstaat rond de 34 weken zwangerschap. Als je over de wang van je baby strijkt, zal hij zijn hoofdje in de richting van de aanraking draaien. Deze reflex is bedoelt voor de borstvoeding. Als je met je tepel de wang van je baby aanraakt, zal je baby zijn mondje dus richting jouw tepel draaien. Deze reflex dooft na 4 tot 7 maanden weer uit. Dan heeft je baby deze reflex niet meer nodig om je tepel te vinden.

 

 

2. Zuigreflex

Ook de zuigreflex is bedoeld om voeding binnen te krijgen. De reflex ontstaat rond de 32 weken zwangerschap. Het zorgt ervoor dat je baby (hard) zuigt aan alles wat er in zijn mondje wordt gestopt, zoals een tepel of speen. De reflex dooft na ongeveer 12 maanden weer uit.

 

3. Loopreflex

Dankzij deze reflex is je baby na de geboorte in staat om loopbewegingen te maken. Dit zal je baby doen als je hem onder zijn armen en ligt voorovergebogen vasthoud en als zijn voeten een harde ondergrond raken. Hij zal dan een soort stapbeweging maken waarbij de voetjes om beurten worden opgetild en neergezet. 

Deze reflex verdwijnt snel weer. 

 

 

4. Grijpreflex

Als je een vinger in in de handpalm van je baby legt, zal hij deze stevig beetpakken. Als je over de rug van zijn handje strijkt, zal hij zijn handje weer openen.

De grijpreflex ontstaat rond de 34e zwangerschapsweek en verdwijnt weer na een maand of 3.

 

5. Mororeflex

De Moro-reflex, ook wel schrikreflex genoemd, zie je als je het hoofdje van je baby onverwachts (en snel) een paar centimeter laat zakken terwijl je je baby in rugligging op je handen draagt. Je baby zal zijn armen spreiden en zijn vingers strekken. Vervolgens zal hij zijn armen buigen en naar voren zwaaien. Zoals een jong aapje dat zich vastgrijpt aan zijn moeder. Deze reflex ontstaat al tussen de 28e en 32e zwangerschapsweek en dooft 2 tot 3 maanden na de geboorte weer uit.

 

 

6. Glabellareflex

Als je tussen de wenkbrauwen van je baby tikt, zal hij, synchroon met de tikjes, knipperen met zijn ogen. Als je dit een paar keer hebt gedaan, zal deze reflex uitdoven. De glabellareflex ontstaat tussen de 30 en 32 weken zwangerschap.

 

 

7. Voetzoolreflex

Er zijn eigenlijk 2 voetzoolreflexen. De eerste is eigenlijk de grijpreflex aan de voet. Je baby zal zijn tenen krommen als je aan de onderkant van zijn voetje drukt. De tweede is de Babinski reflex en eigenlijk het tegenovergestelde van de eerste. Als je met je vinger of nagel langs de buitenkant van de voetzool van je baby strijkt van de hiel naar de teen, zullen de tenen van je baby zich spreiden en omhoog krullen. Dit is een belangrijk reflex bij het leren kruipen, staan en lopen. 

 

Herken(de) jij deze reflexen bij je pasgeboren baby?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355