7 Gênante zwangerschapskwaaltjes

15 Jun 2018

Zwanger zijn is voor de meeste vrouwen fantastisch. En iedereen weet dat misselijkheid, vermoeidheid, vaker plassen en stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap normaal zijn. Maar er zijn ook een aantal kwaaltjes waar een stuk minder over gesproken wordt en die behoorlijk vervelend zijn. In dit artikel vind je 7 gênante zwangerschapskwaaltjes én hun oorzaak.

 

1. Haargroei

Je kunt tijdens de zwangerschap last krijgen van extra haargroei op je buik, benen, armen en op je borsten. Deze haargroei is het gevolg van de zwangerschapshormonen. Deze hormonen zorgen voor een betere doorbloeding van je huid en je haarzakjes. Hierdoor krijg je dus actievere haargroei. Als klap op de vuurpijl zorgt oestrogeen ervoor dat je haar in de actieve groeifase blijft en minder uitvalt. Leuk voor de haren op je hoofd, maar niet leuk voor de haren op de rest van je lichaam! Na de bevalling keert je lichaam gelukkig weer terug naar je 'normale' staat.

 

2. Jeukende borsten

Heel vervelend als je in een restaurantje of in de trein zit. Jeukende borsten... Beetje vreemd om dat je hand in je BH te steken om even te krabben. De oorzaak hiervan is het oprekken van de huid. Je borsten worden groter, omdat ze zich voorbereiden op de borstvoeding. Door het oprekken van de huid wordt je huid droger en gaat het jeuken. Hetzelfde geldt trouwens voor je buik en soms je benen. Je lichaam insmeren kan een beetje helpen. 

 

3. Winderigheid

Er zijn een aantal verklaringen voor deze gênante kwaal: je baarmoeder drukt op je endeldarm, je hebt minder controle over je spieren en dus ook over je sluitspier en je spijsvertering raakt door de war door het hormoon progesteron. Progesteron ontspant je spierweefsel en ook het spierweefsel van je spijsverteringsstelsel. Het voedsel wordt langzamer verwerkt en winderigheid is hiervan het gevolg...

 

4. Aambeien

Als ik het internet afspeur naar informatie mag ik in mijn handjes klappen dat ik hier geen last van heb gehad. 85%!!! Van de vrouwen krijgt last van aambeien tijdens de zwangerschap. De kans is zo groot, omdat de druk op de anus toeneemt. Dit kan komen door obstipatie doordat je darmen tragen werken, maar ook door de groei van de baarmoeder. Au!

 

5. Lekkende borsten

In de laatste maanden (het kan al vanaf week 16) kunnen je borsten gaan lekken. Dit is eigenlijk een goed teken: het betekent dat je melkproductie goed op gang komt. Dus sla die zoogkompressen maar vast in!

 

6. Vaginale schimmelinfectie

Tijdens je zwangerschap verandert de zuurtegraad van je vagina. Hierdoor is de kans vele malen groter dat je een schimmelinfectie krijgt. Je krijgt dan jeuk en een pijnlijk of branderig gevoel in/rondom je vagina. Dus heb je daar last van of is je afscheiding bruin of groen? Breng dan snel een bezoekje aan de huisarts. Die kan helpen met tabletten of een crème. Gewoon doen hoor! Het is een normaal kwaaltje. 

 

7. Afscheiding

(Veel) meer witte afscheiding. En dan ook nog dunner en wateriger. Dit wordt erger, naarmate je langer zwanger bent. Lekker vooruitzicht! Het wordt vooral veroorzaakt door een verhoogde oestrogeenproductie. Hierdoor gaat er meer bloed naar je bekkengebied en dit stimuleert je slijmvliezen. Goed nieuws: het beschermt het geboortekanaal tegen mogelijke infecties!

 

Heb/had jij last van deze kwaaltjes? Of ken jij nog andere gênante zwangerschapskwaaltjes?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355