76% Van de moeders vindt combinatie werk en gezin moeilijk tot onmogelijk

19 Mar 2019

Ruim driekwart van de Nederlandse moeders vindt de combinatie van werk en gezinsleven moeilijk tot praktisch onmogelijk. Ruim 1 op de 3 moeders geeft aan te willen stoppen met werken om alle tijd voor de kinderen te hebben als dat mogelijk zou zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Sitly

 

Dit onderzoek is uitgevoerd onder moeders. Er is in dit onderzoek niet gekeken naar de ervaring van vaders.

 

Opvallen resultaten

3 Op de 10 moeders ervaren voortdurend stress sinds ze kinderen hebben. Bijna tweederde van de Nederlandse moeders heeft geen tijd voor zichzelf naast werk, gezin en het huishouden. 44% Van de moeders heeft het gevoel dat ze tekortschiet ten opzichte van haar gezin. Ruim de helft van de moeders geeft aan dat ze zich schuldig voelt, omdat ze niet genoeg tijd met de kinderen doorbrengt. Schokkende resultaten he? En in België zijn de resultaten nog negatiever. Daar geeft 80% van de moeders aan zich schuldig te voelen tegenover de kinderen en voelt ruim de helft zich tekortschieten. 

 

Gelukkig vinden de moeders zichzelf, ondanks dat ze vinden dat ze niet genoeg tijd voor de kinderen hebben, wél goede ouders (82% in Nederland en 76% in België). Daarnaast denken ouders dat andere ouders het er niet veel beter vanaf brengen.

 

Moeders leggen zichzelf druk op

Moeders voelen druk om alles steeds maar voor elkaar te krijgen en omdat er voortdurend eisen aan hen worden gesteld. Maar opvallen is dat de eisen die aan ouders worden gesteld, grotendeels niet door een externe factor komen, maar door hen zelf! Bijna 70% van de Nederlandse moeders heeft aan vooral zichzelf druk op te leggen. De meeste moeders (65%) geven aan dat de eisen waaraan een ouder moet voldoen, bij zichzelf vandaan komen.

 

Social Media

Naast dat moeders zichzelf veel druk opleggen, ervaren ze ook druk door de maatschappij en social media. Een anonieme moeder zegt: "Ik hoor continu berichten in de media over vrouwen die “slechts” parttime werken en niet financieel onafhankelijk zijn. Het voelt alsof ik het nooit goed doe: of ik werk te weinig, of ik werk teveel of ik besteed te weinig aandacht aan mezelf." Een andere respondent zegt: "Je ziet overal op social media perfecte gezinnetjes en opgeruimde huizen en je wordt met de neus op de feiten gedrukt dat jij niet zo bent en dat jouw huis er niet zo uit ziet. Ergens weet iedereen denk ik wel dat die perfectie niet echt is, maar het blijft toch in je hoofd zeuren."

 

Oplossingen

Volgens de meeste ouders zouden flexibele werktijden een oplossing zijn om de stress te verlagen. Jules van Bruggen (CEO van Sitly): "Je kan zelf actief aankaarten of er ruimte is voor flexibele werktijden. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit ten goede komt aan zowel werknemer als werkgever. Mensen die de combinatie werk en privé beter in balans hebben zijn gelukkiger en daardoor effectiever. Geef dit ook aan als argument! Flexibiliteit creëer je ook door voor een opvangvorm te kiezen die aan jouw wensen voldoet en waarbij begin- en eindtijden afgestemd worden op jouw schema in plaats van andersom."

Naast flexibele werktijden is de hulp van een nanny of oppas ook voor veel ouders (40%) een goede oplossing.

 

Zelf vind ik de combinatie tussen werk, gezin en huishouden ook niet makkelijk. En laat ik sociale contacten en slaap ook maar toevoegen. Wij werken beiden thuis. Dat is super fijn, maar het is zeldzaam dat ik aan het eind van de dag het gevoel heb dat ik veel heb gewerkt, dat ik genoeg tijd aan Mees heb besteed en dat het huis opgeruimd/schoon genoeg is. En als Mees op bed ligt, vind ik het iedere avond weer een dilemma of ik een wasje ga draaien, met Ger op de bank plof, nog wat ga werken of gewoon ook meteen ga slapen om de 43627145 nachtvoedingen aan te kunnen.

 

Hoe ervaar jij de combinatie tussen werk en privé?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355