8 Onmisbare tips voor partners van zwangere vrouwen

Zwangere vrouwen hebben veel hormonen in hun lichaam. Heel veel! Daarnaast heeft ze op een gegeven moment een buik die in de weg zit, slechte nachten en nesteldrang. Allemaal ingrediënten voor een kort lontje. Deze tips zijn dus bedoeld voor de partners van zwangere vrouwen en zorgen ervoor dat het toch nog gezellig blijft in huis en jij niet nóg een bron van stress en irritatie vormt.

 

1. Verwacht geen seks

Je hebt misschien gelezen dat er vrouwen zijn die heel veel zin hebben in seks tijdens de zwangerschap. Maar helaas: de meeste zwangere vrouwen hebben een heel laag libido. Die buik zit in de weg, die grote borsten zijn gevoelig, ze denkt constant aan de baby in haar buik en ze voelt zich misschien ook niet de meest aantrekkelijke persoon op dit moment. Toon hier wat begrip voor en onthoud: het is maar tijdelijk!

 

2. Biedt wat hulp aan

Alles wordt lastiger zodra die buik begint te groeien: sokken aantrekken, teennagels knippen, benen scheren, veters strikken... Biedt dus regelmatig aan om even te helpen. Of maak een afspraak bij een pedicure of beautysalon voor je partner. Daar scoor je sowieso punten mee!

Er zijn natuurlijk nog meer dingen die zwaarder worden. Met een volle wasmand de trap op en af lopen bijvoorbeeld. Ook kan stofzuigen erg vervelend zijn voor bekkenpijn, is het tillen van zware boodschappen niet zo goed en mag ze natuurlijk niet tuinieren of de kattenbak schoonmaken. En die taakjes neem jij natuurlijk allemaal over.

 

3. Zorg voor wat ontspanning

Zorg voor wat ontspanning voor je zwangere vrouwen voordat jullie straks 24/7 met de kleine baby bezig zijn. Laat het bad lekker vollopen, kook een lekkere maaltijd, geef een rugmassage of voetmassage of stel voor dat ze lekker even een uurtje op bed gaat liggen. Natuurlijk kan dit ook samen met een leuke film of serie!

 

4. Pak je eigen vluchtkoffer

De kans is groot dat je partner alle spullen inpakt voor zichzelf en voor de baby, maar jij wilt ook spullen klaar hebben staan voor als de baby geboren wordt. Ook als jullie een thuisbevalling willen, want je weet nooit of je dan ook daadwerkelijk thuis kunt blijven. Pak wat schone kleren in, opladers, wat snacks (mueslirepen bijvoorbeeld), wat entertainment (boek/muziek/spelletje) en toiletspullen. En als je vrouw in bad wil bevallen, is een zwembroek erg fijn!

 

5. Hamsteren!

Er zit een hele drukke tijd aan te komen waarin je veel spullen hebt. Sla wat pakken luiers in als jullie wegwerpluiers gaan gebruiken, sla billendoekjes in, zorg voor een gevulde voorraadkast en zorg ook voor een gevulde vriezer. Het is vooral fijn om wat blikken soep in de voorraadkast te hebben staan en om wat brood en maaltijden in de vriezer te hebben. Check ook even of je genoeg beschuit met muisjes, boter, koffie, thee, frisdrank en wc-papier in huis hebt. 

 

6. Geboortecadeautje?

In Nederland is het niet zo gebruikelijk, maar in Groot-Brittanië krijgt bijna de helft van de vrouwen een cadeau naar de bevalling. Best lief om een cadeautje te geven na zo'n prestatie toch? In Amerika noemen ze het een Push Present en in Nederland hebben we het vaak over baargoud. Vaak is het dus een mooi sierraad zoals een ring, oorbellen of een ketting. Maar natuurlijk zijn andere cadeaus ook heel leuk!

 

7. Lees je in

Zorg dat ook jij weet wat je te wachten staat. Ga mee naar die cursus of informatieavond, koop een boek of struin het internet af. Hoe verloopt een bevalling? Wanneer mag je vrouw beginnen met persen? Wat gebeurt er na de bevalling? Hoe kun jij je vrouw ondersteunen? Naast dat voor jezelf fijn is dat je weet wat er gaat gebeuren, zal je vrouw het ook erg waarderen dat jij je in de bevalling en de baby verdiept.

 

8. Blijf rustig

Blijf altijd rustig. Als ze een huilbui heeft, als ze je uitscheldt door alle hormonen en als ze aan het schreeuwen is tijdens de bevalling. Je hoeft natuurlijk niet alles te pikken, maar geef haar even een momentje en kom er later op terug. Zo ben jij haar grootste support!

 

En mama to be's: Zijn dit goede tips? En heb je nog aanvullingen? En aan de papa to be's: volg jij deze tips al op? En heb jij nog tips voor andere partners van zwangere vrouwen?

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Over mij

Welkom op onlineopvoeden.nl!


Online opvoeden is een mamablog over het opvoeden en opgroeien van jonge kinderen vanuit de theorie én de praktijk.

 

Ik ben Femke: trotste moeder van Mees (sept '18) en Pip (aug '20), pedagoog en doula. Ik schrijf graag blogposts over de ontwikkeling en de opvoeding van kinderen, maar ook over leuke weetjes, activiteiten, baby- en kinderspullen én over mijn eigen zoektocht in het (natuurlijk) ouderschap. Tenslotte deel ik regelmatig tips en ervaringen van andere moeders op mijn blog.

 

Lees je gezellig mee?

Uitgelichte berichten

Wasbare luiers van Mooregreen: grote test

7 Jun 2020

1/9
Please reload

Nieuwsbrief
Volg Online opvoeden ook op Social Media
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Nieuwste blogs
Please reload

  • Facebook
  • Instagram

© Copyright 2020 Online opvoeden. Alle rechten voorbehouden. / Culemborg / info@onlineopvoeden.nl / 0621932822 kvk nummer: 68597355